Atenţie la carnea de miel! Verificarea sanitar-veterinară este obligatorie, precizează un medic veterinar din Timiş

carne de miel

Apropierea Paştelui aduce la mare căutare carnea de miel, devenită aproape obligatorie la mesele românilor în această perioadă a anului. Dincolo de dorinţa de a cumpăra cu orice preţ astfel de produse, este foarte important ca mieii să fie verificaţi sanitar-veterinar, iar dovada o reprezintă ştampila aplicată pe carcasă.

Preţul unui kilogram de miel tăiat variază între 20 şi 23 de lei, iar al unuia viu este de 8-9 lei. Trebuie ştiut că sacrificarea se realizează doar în unităţi de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, în judeţul Timiş existând 28 de astfel de centre.

În Timişoara, tăierile se fac în Piaţa Badea Cârţan, sub supraveghere de specialitate. Carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate. De asemenea, trebuie avute în vedere recomandările medicilor veterinari.

narcis bobic 1„Există o serie de acţiuni de sezon care se recomandă crescătorilor de animale şi care ţin de prevenţie, pentru că este mai uşor să prevenim decât să tratăm. În primul rând, trebuie făcută deparazitarea internă şi externă a tuturor animalelor din gospodărie, inclusiv a câinilor şi pisicilor. Animalele parazitate elimină, odată cu fecalele, şi ouă de paraziţi, contaminând păşunile. Acestea vor fi ingerate de alte animale scoase la păşunat. Orice animal parazitat are un răspuns imun necorespunzător în urma unei vaccinări, iar bolile parazitare, chiar dacă nu produc întotdeauna mortalităţi, afectează negativ producţiile. De aceea, gospodarii trebuie să ştie că, primăvara, vaccinarea animalelor este obligatorie”, spune Narcis Bobic, medic veterinar în zona Moşniţa Nouă-Chevereşu Mare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *