Atenție la căpușe! Află recomandările specialiștilor de la DSP Timiș

capuse
Ridicarea stării de urgență și intrarea în cea de alertă permite ieșirea oamenilor în natură, care în ultimele două luni și-a intrat în drepturile depline.
De aceea, se impune respectarea măsurilor de profilaxie a mușcăturii de căpușă.
Conform specialiştilor, căpuşa trebuie extrasă complet şi cât mai curând după muşcătură, la nevoie de către medic, chirurgical. În situaţiile în care căpuşa a stat fixată în piele, se recomandă un tratament uşor cu antibiotic, doză unică, potrivit recomandărilor DSP Timiș.
Adulţii trebuie să ia o doză unică de Doxicilină (unul din antibioticele „slabe“), de 200 mg, sau două doze de 100 mg. Copiilor mai mari de opt ani trebuie să li se prescrie acelaşi medicament, însă doza trebuie să fie stabilită în funcţie de greutatea copilului, fiind necesar 4 mg/kg, în doză unică.
Copiilor mai mici de opt ani le este recomandată Amoxicilină, gramajul fiind stabilit tot în funcţie de greutate, fiind vorba de 50 mg/kg. Aceasta se ia doar timp de o zi, dar în trei prize.
Este indicată curăţarea zo­nei cu apă şi săpun din abundenţă şi aplicarea de betadină soluţie până la vinderea leziunii.
Dacă în de­cursul a trei săptămâni de la muşcătură acolo unde a fost parazitul apare o zonă roşie, centrată pe locul unde a muşcat acesta, bolnavul trebuie să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a verifica dacă nu cumva a fost infectat cu Lyme, o boală infecţioasă transmisă de căpuşe.
Specialiştii recomandă, înainte de toate, câteva măsuri de prevenire a expunerii la căpuşe precum evitarea zonelor cu iarbă şi arbuşti, păduri, unde există paraziţii, purtarea unor haine de culoare deschisă, pentru a face cât mai vizibile insec­tele, în cazul în care se frec­ventează locurile acestea, a­pli­carea spray-urilor împotriva insectelor, verificarea atentă a hainelor, bagajelor şi corpului la întoarcerea din drumeţii, verificarea animalelor de companie şi protejarea acestora cu produse recomandate de medicii veterinare împotriva insectelor.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *