Atentat la sănătatea timişenilor. Exodul medicilor continuă

Un angajat al Spitalului Județean Arad s-a aruncat de la etajul 5 al clădirii

Oamenii de la sate și din orașele mici vor rămâne fără medici. Este diagnosticul pus de organizațiile profesionale din 24 de județe ale țării. Specialiștii care oferă servicii de medicină primară au identificat atât cauzele cât și tratamentul care se impune în această afecțiune care macină sănătatea românească.

”Memoriul inițiat de trei județe (Timiș, Harghita și Covasna) – pentru legiferarea Legii 185/2017 prin prorogarea acestui act normativ conform OUG nr. 88/06.12.2017 și prin exceptarea noastră, a furnizorilor de servicii medicale din ambulatoriu – trimis către majoritatea autorităților statului este astăzi semnat de organizații ale medicilor din 24 de unități administrativ-teritoriale”, susține Claudia Iftode, președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.

Potrivit acesteia, s-au alăturat medicii din Arad, Caraș-Severin, Mehedinți, Brăila, Dâmbovița, Călărași, Vâlcea, Alba, Dolj, Constanța, Buzău,Teleorman, Iași, Hunedoara, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sibiu, Neamț, Satu Mare, Sălaj și Bihor.

Conform unei analize proiective realizate de Societatea Națională de Medicina Familiei și Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie pe un eşantion de doctori reprezentativ demografic pentru toată ţara, în anul 2030, în România, doar un pacient din trei va mai avea un medic de familie, în condiţiile în care se aşteaptă ca numărul pensionarilor (segmentul populaţional cu cea mai mare nevoie de asistenţă medicală primară) să reprezinte aproximativ 30 la sută din totalul populaţiei României. Potrivit studiului, numărul mediu al consultaţiilor acordate de medicii de familie a crescut cu mai mult de jumătate faţă de anul 2009.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, aproape jumătate din populaţia rezidentă a apelat, cel puţin o dată, la medicul de familie în ultimele 12 luni, efectuând, în medie, 3,7 consultaţii. Acest lucru demonstrează un grad de aglomerare şi încărcare a cabinetelor medicilor de familie, care creşte presiunea pe sistemul de asistenţă medicală primară. Medicina de familie asigură peste 70 la sută din totalul serviciilor medicale primite de pacienții din România.

De asemenea, în ceea ce privește medicina dentară, în România rurală lucrează în jur de 2.000 de stomatologi, majoritatea în comunele mari, arată datele Institutului Național de Statistică. La nivelul Timișului, în mediul sătesc există un medic dentist la circa 1.300 de locuitori, sub media întregului județ, care este de un stomatolog la 737 de persoane.

Exodul medicilor se va accentua

Societatea Timiș de Medicina Familiei și Patronatul Medicilor de Familie Timiș au fost primele asociaţii de profil din țară care au ridicat problema modificărilor legislative survenite în domeniu. Se atrage încă o dată atenția autorităților că multe cabinete de medicină generală și stomatologice se vor desființa, iar exodul medicilor, în special al celor din mediul rural și urban-mic se va accentua.

Potrivit acestora, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), ca instituție nouă, a fost constituită în mod inutil și abuziv, iar prin Legea 185/2017 se impun obligații suplimentare exagerate față de cerințele deja solicitate la încheierea contractului cu Casa de Sănătate.

”Se poate intui din cuprinsul actului normativ că prin această reglementare se impune crearea unor structuri în cadrul formelor de exercitare a profesiei de medic care împovărează bugetul de salarii și necesită încheierea de contracte extrem de costisitoare cu diferite societăți de consultanță. Din analiza Legii 185/2017 rezultă un impact negativ, care riscă să pună în pericol chiar dreptul de acces la serviciile de sănătate”, se arată în memoriul înaintat factorilor de decizie.

În plus, acreditarea diferențiată a furnizorilor de servicii medicale, prin introducerea unei clasificări (cu mai multe sau mai puține stele de tipul celei utilizate în cazul hotelurilor) atentează la sănătatea populației României, aceasta fiind o problemă de siguranță națională.

Semnatarii memoriului apreciază că este necesară exceptarea formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie, medicină dentară și medicină de specialitate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Atentat la sănătatea timişenilor. Exodul medicilor continuă

  1. Daca Renasterea relateaza despre, sa zicem, rinocerii care parcheaza pe trotoare sau gramezi de gunoi intre blocuri, comentatorii isi dau drumul si posteaza de mama focului. La articolul de mai sus, se pare ca nu exista nici un comentator, deci trag concluzia ca problema tratata ne lasa reci. Este o problema absolut de prim rang, care ne afecteaza pe toti – fiecare dintre noi se poate imbolnavi si atunci isi doreste asistenta medicala de calitate. Cine are bani destui, merge la Szeged, la Budapesta sau chiar la Viena sa se trateze, dar grosul populatiei ce face? Medicii parasesc tara, imediat dupa absolvirea facultatii, inainte vreme era obligati sa incheie un contract prin care se obligau sa lucreze cel putin 5 ani in tara, se pare ca in ziua de azi nu se mai practica. Deci facultatea e gratis, studiul nu costa nimic, si altii profita pt ca platesc mai bine. Ceva nu-i in regula cu sistemul acesta. Hai ca banateanul poate merge la Szeged, dar ce fac cei din judetul Buzau, sau Vaslui, sau Ialomita… ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *