Astăzi se împlineşte un an de la primul caz de COVID înregistrat în România. Cum s-a schimbat viața noastră în tot acest timp

izoleta 3

Astăzi se împlinește un an de la începutul pandemiei de coronavirus în România. Pe 26 februarie 2020 era depistat pozitiv primul roman infectat cu virusul SARS-C-V-2. De atunci, aproape 800.000 de persoane s-au infectat iar peste 20.000 de români au murit din cauza COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Acordul pentru comercianți, la Timișoara, se va putea viza până în 30 iunie

De la primul caz de infectare cu noul coronovirus și până în prezent multe lucruri s-au schimbat. Românii au trecut, pe rând, printr-o stare de urgență și mai multe stări de alertă, care continună și astăzi.

În tot acest timp, obiceiurile sociale s-au schimbat. Am ajuns să ne vedem mai rar cu prietenii și chiar cu membrii ai familiei, petrecereile au fost interzise, la fel și spectacolele și concertele, restaurantele și barurile au fost închise și redeschise, iar masca de protecție și dezinfectantul au devenit nelipsite din viața noastră de zi cu zi.

Criza sanitară, dublată de cea economică au ținut autoritățile pe jar, afacerile micilor anteprenori au fost puse la grea încercare, iar mulți dintre ei au trebuit să se reinventeze. Chiar și așa, am mers înainte, multe lucruri învățând din această pandemie.

Raza de speranță a aapărut odată cu aprobarea vaccinuri anti-Covid de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început anul trecut, pe 27 decembrie. De atunci și până acum 1.486.907 s-au vaccinat cu serurile de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Chiar în aceste zile, la nivel european se vorbește despre adoptarea unui pașaport anti-Covid pentru persoanele care au fost imunitate cu ambele doze ale vaccinului împotriva noului coronavirus, și asta atât pentru a facilita accesul oamenilor dintr-o țară în alta, atunci când vorbim în interes de serviciu, dar și în interes personal. Mai exact, vorbim despre un boost dat turismului, grav afectat în această perioadă pandemică.

PRIML CAZ DE CONTAMINARE

Pe 26 februarie, aproape de miezul nopții, într-o conferință de presă fulger la Ministerul de Interne, autoritățile anunțau primul caz COVID pe teritoriul României. Bărbatul infectat cu COVID-19 era dintr-o localitate din județul Gorj și ar fi intrat în contact cu un cetățea italian depistat pozitiv după ce s-a aflat în vizită în țara noastră, mai multe zile. Românul infectat cu noul virus a fost un caz ASIMPTOMATIC.

În acel moment, măștile chirurgicale erau deja sunt imposibil de găsit în farmacii sau pe site-uri. Produsul cel mai căutat nu mai putea fi cumpărat nici la prețurile exorbitante de câteva sute de lei la care se vindeau în urmă cu câteva zile. Pe 11 martie s-au închis și școlile, mai întâi ca măsură provizorie.

16 MARTIE, INSTITUIREA STĂRII DE URGENȚĂ PE O PERIOADĂ DE 30 DE ZILE, PRIMA ORDONANȚĂ MILITARE

Luni, 16 martie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile. O zi mai târziu este emisă prima ordonanță militară prin care se închid restaurantele și barurile, școlile rămân închise, iar zborurile între România și Spania, suspendate pentru o perioadă de 14 zile.  În acel moment, 168 de români fuseseră testați pozitiv.

22 MARTIE, PRIMELE DECESE COVID ÎN ROMÂNIA

La aproape o lună de la apariția temutului virus în România este anunțat și primul deces. Un pacientul în vârstă de 67 de ani confirmat cu COVID-19 pe 18.03.2020 la UPU din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Tot de 22 martie au mai fost anunțate alte 2 decese.

La vremea respective erau confirmate 367 de  cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate și externate (36 la Timișoara, 11 la București, 3 la Craiova, unul la Constanța și unul la Iași).

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns