Astăzi este Ziua Timișoarei. Semnificație și istoric. Moment festiv în Piața Unirii. Programul complet al evenimentelor

Astăzi este Ziua Timișoarei. Semnificație și istoric. Moment festiv în Piața Unirii. Programul complet al evenimentelor

Astăzi este Ziua Timișoarei. Semnificație și istoric. Moment festiv în Piața Unirii. Programul complet al evenimentelor.

Timișoara are o istorie îndelungată care începe cu antice așezări umane pe actuala vatră a orașului și mai apoi cu apariția primei cetăți fortificate, în jurul secolului XII.

Cetatea a trecut prin diferite stăpâniri care i-au marcat profund cursul dezvoltării. A început să se dezvolte sub stăpânirea ungară a lui Carol Robert de Anjou, în secolul XIV, devenind pentru scurt timp și capitală a Regatului Ungar.

CITEȘTE ȘI: Admitere la UVT: peste 6.000 de candidați în prima sesiune

Cetatea a fost apoi cucerită de otomani, în 1552, și pentru aproape două secole a devenit un important bastion militar turcesc.

În 1716 istoria Timișoarei ia o puternică întorsătură, când cetatea e cucerită de Imperiul Habsburgic și începe reconstrucția și dezvoltarea orașului drept capitală a Banatului. Colonizarea Banatului face din Timișoara un adevărat centru multicultural și multiconfesional. Construcția canalului navigabil Bega dă un avânt puternic dezvoltării economice și a comerțului. Orașul cunoaște o perioadă de înflorire fără precedent, ajungând să primească numele de „Mica Vienă” ca recunoaștere a importanței și frumuseții lui.

Deși Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preluarea de jure și de facto a administrației Banatului de către autoritățile românești s-a produs mult mai târziu. Istoria României şi a acestui colţ de ţară consemnează  intrarea trupelor române sub comanda colonelului Virgil Economu în Timişoara la data de 3 august 1919, dată la care Banatul a fost readus în graniţele României. Momentul istoric trăit de Banat şi implicit de Timişoara, la 3 august 1919, a căpătat o semnificaţie aparte în anul 1999, când, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217, a fost stabilită data de 3 august ca  fiind Ziua Timișoarei.

Și în acest an, municipalitatea a pregătit o serie de evenimente pentru a marca Ziua Timișoarei. Programul manifestărilor a început în urmă cu două zile, iar astăzi 3 august, festivitățile au fost deschise de un ceremonial militar și religios, cu depuneri, de coroane, în Piața Petru Maior, la monumentul lui Virgil Economu.

timisoara 4 1

Începând cu ora 11, în Piața Unirii, în fața Muzeului de Artă  s-a derulat un alt moment festiv, cu ceremonial militar și religios, alocuțiuni și defilarea detașamentului de onoare.

timisoara 1 1

La ora 11,30 este programat un concert de fanfară-muzica militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal, iar începând cu ora 13  în Sala Filarmonicii Banatul va avea loc Ședința festivă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara, dedicată Zilei Orașului.

În cadrul ședinței va fi decernat titlul de Cetățean de onoare al Municipiului  Timișoara următoarelor personalități:

domnului Teodor Stanca – fost deținut politic, lider al mișcărilor de protest studențești din Timișoara din 1956 împotriva invaziei sovietice în Ungaria;

domnului Petru Mirciov – exponent al vieții civice timișorene, fost deportat în Bărăgan;

doamnei Cornelia Fiat – exponentă a vieții civice timișorene, fostă deportată în Bărăgan;

domnului Ignaț Iosif Fischer – personalitate civică și culturală timișoreană de etnie germană, fost deportat în URSS;

domnului Iosif Rotariu – personalitate a fotbalului românesc și timișorean;

domnului Silviu Oravitzan – artist bănățean de renume internațional.

Începând cu ora 20, timișorenii sunt invitați în Parcul Rozelor, la un spectacol în cadrul căruia vor evolua Ansamblul Timișul&Traian Jurchela, Pera Todorovici, Doriana Talpeș, Bela Todor, Renate Binkitsch, Ovidiu Lipan Țăndărică & Fanfara din 10 Prăjini & Balcano. Invitat special: KALUSH ORCHESTRA, câștigătorul EUROVISION 2022.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *