Asociația culturală din satul cu doar 400 de suflete

Sorin Dinea

Unii pot considera drept moft existenţa unei asociaţii culturale într-o aşezare cu numai 400 de locuitori, însă cu totul altfel gândesc cei care au înfiinţat la Murani, sat aparţinător administrativ de comuna Pişchia, o astfel de organizaţie.

„Acasă la Murani” este denumirea asociaţiei culturale despre care relatăm, iar Sorin Dinea (foto), iniţiatorul proiectului şi unul dintre finanţatorii săi, explică iniţiativa: „Pe stema asociaţiei este un snop de grâu legat cu o panglică.

Simbolistica e legată de faptul că suntem cu toţii fii ai satului, deci ne leagă aceleaşi tradiţii dobândite de la înaintaşii noştri.

„Tot pe stemă mai apar inscripţiile «Memorie», «Identitate» şi «Continuitate», care vorbesc despre scopul nostru de a păstra şi valorifica prin cultură valorile locale.

Recent, la Murani a fost sărbătorită împlinirea a 700 de ani de la prima atestare a localităţii.

E un sat de români ortodocşi de la întemeiere până în zilele noastre.

Pentru o localitate de dimensiuni reduse e remarcabil că a dat personalităţi precum teologul Ghenadie Popovici, pictorul naiv Gheorghe Munteanu sau poetul în grai bănăţean Marius Munteanu, socotit de mulţi cel mai valoros creator din acest gen literar şi mai trebuie amintite şi rădăcinile murănenţe ale poetei Ana Blandiana, al cărei tată s-a născut aici.

Sorin Dinea e licenţiat în teologie, însă doar pentru o scurtă perioadă a activat ca profesor de religie.

E fermier la Murani şi e mulţumit de traiul în satul natal, dar a dorit, împreună cu un grup de prieteni inimoşi, să-l servească mai temeinic prin asociaţia pe care au pus-o împreună pe picioare.

Proiectele derulate prin „Acasă la Murani” sunt simple: festivităţi de Ziua Eroilor, un memorial închinat poetului Marius Munteanu şi mobilizarea tineretului la muncă voluntară, pentru îngrijirea cimitirului local.

Sunt, iată, motive care justifică viaţa unei asociaţii culturale chiar şi într-un sat cu numai 400 de suflete.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *