Asistenta de la care a pornit focarul de COVID-19 la Spitalul CFR din Timișoara, acuzată direct!

spitalul cfr 1

Asistenta medicală de la care a pornit focarul de COVID-19 la Spitalul CFR din Timișoara este acuzată că nu a respectat măsurile privitoare la prevenirea și combaterea COVID-19. Conducerea unității sanitare susține că angajată nu a purtat echipament de protecție și nu a respectat recomandările, deși a fost instruită corespunzător.

Ca urmare, asistență medicală este, în prezent, cercetată disciplinar, urmând a se decide dacă se impune formularea unei plângeri penale împotriva ei. Trei colege, asistente medicale, dar și patru pacienți interesați pe secția unde aceasta lucra au fost ulterior depistate cu COVID-19.

„Prima asistentă infectată a încălcat normele și procedurile aduse la cunoștință, în ceea ce priveste gestionarea situației epidemiologice creată de coronavirus, nepurtarea echipamentului de protectie, nerespectând recomandările în urma triajului epidemiologic, deși a fost instruită și avertizata în acest sens.

Asistenta medicala va fi cercetată disciplinar și dacă se impune se va formula plângere penală împotriva acesteia pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă au avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, a precizat managerul Spitalului CFR Timişoara, dr. Stela Iurciuc.

Asistenta medicală, care lucra pe Secția Interne a unității sanitare, precum și în cadrul a două clinici private, a fost depistată cu infecție cu noul coronavirus la începutul acestei luni.

„Angajata a prezentat siptome în cursul zilei de lucru, iar medicul de gardă a observat imediat tabloul clinic relevant și a luat măsurile necesare pentru informare și pentru izolare. Din momentul în care a fost confirmată simptomatologia, persoana a fost testată, izolată la domiciliu, iar la confirmarea pozitivă a testului a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie <<Dr. Victor Babeș>>”, a declarat, la momentul respectiv, Adela Filipescu, purtător de cuvânt al Spitalului CFR Timişoara.

Ulterior, asistenta medicală internată la Spitalul ” Victor Babeș ” a solicitat externarea. La Spitalul CFR Timişoara a fost demarata o anchetă internă privind situația epidemiologică ivită.

„S-au luat măsuri epidemiologice , de la confirmarea primului caz, ce au vizat atât personalul medical cât și pacienții care au intrat în contact cu aceasta. Ținem să mentionăm faptul că ancheta epidemiologică declanșată a fost îngreunată de vidul legislativ creat în ultimele zile, neavând certitudinea că persoanele aflate în izolare la domiciliu, contacți direcți ai persoanelor pozitive au respectat întocmai recomandările Institutului Național de Sănătate Publică. Până în acest moment în cazul personalului medical testat nu au mai fost confirmate alte cazuri pozitive.

Ținem să subliniem că activitatea Spitalului Clinic C.F. Timișoara s-a desfășurat în strânsă colaborare cu Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie <<Victor Babes”>> și conform Ordinului MS nr-555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 și al Planului Alb al județului Timiș, începând din data de 6 iulie, Pavilionul nr. IS al Spitalului Clinic CF Timișoara, a fost deschis spre internarea pacientilor COVID-19”, a completat manager dr. Stela Iurciuc.

CITEŞTE ŞI: O tânără care a scris pe Facebook că medicii i-au propus să o treacă cu coronavirus la internare a fost dată în judecată de spital

În unitatea sanitară, au fost testați 68 de angajați și 18 pacienți, fiind depistate pozitiv alte trei asistente medicale și patru pacienți. Cadrele medicale se află în izolare la domiciliu. Cei patru pacienți depistați cu noul coronavirus sunt asimptomatici și se află internați la compartimentul dedicat COVID-19 din unitatea sanitară.

La nivel național, unul din nouă cazuri de infecție cu noul coronavirus a fost înregistrat la personalul medical, potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică, referitor la perioada 29 iunie – 5 iulie. De la începutul epidemiei, în mai multe spitale din țară au izbucnit focare de COVID-19.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Asistenta de la care a pornit focarul de COVID-19 la Spitalul CFR din Timișoara, acuzată direct!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *