Aşezările informale intră în… forma legală. Sunt vizate şi zone din Timişoara

eugen dogariu 6

Multe situaţii haotice au fost semnalate în ultima vreme, apărute ca urmare a situaţiei incerte în care se găsesc aşa-numitele „aşezări informale”. Multe cazuri de acest gen s-au semnalat chiar şi în judeţul Timiş.

CITEȘTE ȘI: Pensiile se majorează şi cu 1000 de lei de Mărţişor. Toate pensiile mărite se plătesc retroactiv din octombrie

Acestea sunt situate, de obicei, la periferia localităţilor şi cuprind locuinţe improvizate, iar prin localizarea şi caracteristicile social-demografice, generează excluziune, segregare şi marginalizare socială.

Riscurile inevitabile pun chiar în pericol siguranţa şi sănătatea locuitorilor, dar există şi multe încurcături juridice şi administrative, imposibil de realizat.

CITEȘTE ȘI: Lovitură pentru toți clienții RCS&RDS!

„Ştim bine situaţia semnalată în cartierul timişorean Kuncz, unde multe persoane şi-au construit case pe terenuri care aparţineau Ministerului Agriculturii, de aici ivindu-se probleme pentru care nu existau soluţii.

Nici cărţi de identitate nu puteau să-şi facă acei cetăţeni, pentru că nu aveau cum să intabuleze locuinţele pe care le ocupau.

Din păcate, sunt şi alte zone în astfel de situaţii şi tocmai de aceea se impunea un act normativ care să pună lucrurile în ordine”, a declarat senatorul timişean Eugen Dogariu.

CITEȘTE ȘI: 3.125 lei, salariul mediu net în Timiș

În acest sens, Senatul României a adoptat un proiect de lege privind amenajarea teritoriului şi urbanismului, prin care aşezările informale vor fi prioritare în cadrul acţiunilor şi politicilor publice privind locuirea, accesul la infrastructură, sănătatea publică şi siguranţa persoanelor.

Măsurile vor viza realizarea cadastrului general al aşezărilor informale, înregistrarea imobilelor în sistemul intergat de cadastru, precum şi programe de asistenţă socială pentru locuitorii zonelor respective.

Primarii vor trebui să identifice terenurile ocupate de aşezări informale şi să transmită documentaţia consiliului judeţean şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Tot edilii vor realiza şi actualiza baza de date cu privire la persoanele care locuiesc în aşezări informale, imobilele ocupate de aceştia şi tipologia aşezărilor informale, după care vor iniţia şi coordona demersurile pentru identificarea regimului juridic şi economic al terenurilor în discuţie.

De asemenea, în cazul în care reglementarea prevede desfiinţarea aşezărilor informale, se va asigura relocarea locuitorilor acestora, prin oferirea de soluţii alternative de locuire: locuinţe sociale sau sprijin în reconstrucţia locuinţelor pe terenuri echipate edilitar.

Pentru acest act normativ, Camera Deputaţilor este for decizional.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *