Aripa nouă a Spitalului de Copii, în… chinurile facerii

spital copii 1

Noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara arată din ce în ce mai bine, iar forfota de pe șantier ne ”transmite” că antreprenorul este hotărât să ducă la bun sfârșit lucrarea.

CITEȘTE ȘI: Casă oferită gratis, plus 5 hectare de teren. Proprietarii caută o familie nevoiaşă

Din păcate, problemele financiare ale municipalității timișorene par să se reflecte și în plățile pe care le are de făcut către firma Sulfatim, cea care a preluat contractul după ce constructorul inițial, Prompt SA, a intrat în insolvență.

O naștere grea

Construirea unei aripi noi pentru Spitalul de Copii din Timișoara a fost promisă încă din anul 2012, pornind de la trista realitate că în orașul de pe Bega mai multe clădiri care găzduiau unități sanitare au fost retrocedate foștilor proprietari, ajungând, de fapt, pe mâna clanurilor imobiliare. N

ici Spitalul de Copii nu a fost scutit de astfel de necazuri și a relocat două secții în urma unor procese.

Șantierul pentru aripa nouă a demarat destul de anevoios și a întâmpinat, ulterior, mai multe dificultăți.

Fotografia postată de Renaşterea bănăţeană.

Întârzierea proiectului, descoperirea pe teren a unei fundații mai vechi, necesitatea descărcării arheologice, insolvența constructorului care a câștigat licitația, ruperea unei macarale – acestea ar fi cele mai relevante probleme ivite în ultimii cinci ani.

Merge treaba?

La ora actuală, se lucrează la fațadă și la închiderea clădirii, iar instalațiile sunt aproape finalizate. Reprezentanții noului constructor, Sulfatim, consideră că în cel mult opt luni ar putea finaliza lucrările contractate și că lucrurile ar fi mers mult mai bine dacă li s-ar fi plătit integral facturile.

Suma datorată de primărie ajunsese, la începutul acestei luni, la circa trei milioane de lei, iar constructorul nu s-a arătat mulțumit de promisiunile unor plăți etapizate, întrucât are scadențe la propriii furnizori.

Primarul nu-i Mafalda

Reacția conducerii Primăriei Timișoara la apelul constructorului nu s-a lăsat prea mult așteptată. „O firmă, când ia o lucrare, trebuie să aibă atâta forță încât să-și susțină puțin ceea ce face.

Eu i-am învățat rău pe toți că am plătit întotdeauna extrem de prompt. După ce se factura, se verifica, erau toate etapele procedurale urmate, mi se prezenta cât este de plătit și dădeam imediat drumul la bani, că aveam de unde. Acum nu mai putem plăti la fel de prompt.

Ei au în total vreo trei milioane de primit, din care vreun milion și jumătate sunt facturați acum câteva săptămâni, deci nu e o situație dramatică.

Trebuia să plătim în 10 iulie, dar dacă acum ne-au intrat 20 de milioane de lei din cotele defalcate pe impozitul pe venit, iar anul trecut, tot în iulie, ne-au intrat 33 de milioane, este totuși o diferență.

Am mai primit – eu sunt onest – cinci milioane compensare, dar, oricum, avem cu opt milioane mai puțin decât în iulie 2017.

Eu nu sunt Mafalda, nu am puteri magice să înmulțesc banii ca să-i pot îndestula pe toți care merită. Repet, ei merită, dar trăim în niște realități.

Eu nu contest că oamenii au unele probleme, linii de credit ajunse la saturație, bilete la ordin, dar trebuie să aibă și o rezervă, nu poți să te bazezi numai pe faptul că partenerul îți plătește a doua zi. Le-am spus să stea calmi pentru că, de fapt, pentru ei urgența mare o reprezintă 800.000 de lei.

Le-am dat 300.000 o dată, le-am dat joi (12 iulie – n.r.) 52.000 și vineri (13 iulie – n.r.) alte 50.000, deci au deja 400.000 de lei. Până la momentul critic pentru ei vor avea și diferența.

Pe de altă parte, pentru o firmă, să nu poată să facă rost de 400.000 de lei nu-i chiar o notă bună”, a explicat Nicolae Robu.

Reamintim că în bugetul pe anul în curs al municipiului Timișoara pentru extinderea Corpului B al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” este prevăzută suma de 17 milioane de lei, dar socotelile de acasă ale primăriei nu prea s-au potrivit cu cele din târg, adică de pe șantier, astfel că mai multe proiecte și-au încetinit ritmul, din cauza unor probleme financiare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *