Arheologii au declarat război căutătorilor de comori

cautatori comori

Ați împlinit 18 ani și n-aveți pete pe cazier? Aveți posibilitatea de a obține oricând o autorizație pentru un detector de metale cu care, după dorință, puteți căuta căuta prin pământ capace de bere și doze uzate de băuturi răcoritoare – dacă sunteți ecologist, vreun burghiu pierdut de la bormașină – dacă sunteți meșter, sau să dați iama prin situri arheologice, identificate sau nu de specialiști, în speranța găsirii vreunui artefact care, plasat pe piața neagră, să vă îmbogățească peste noapte. Din păcate, aceste din urmă cazuri au cunoscut în ultimii ani o dinamică îngrijorătoare, astfel că arheologii din jumătatea de vest a țării s-au hotărât să pună piciorul în prag, declarând un adevărat război căutătorilor de comori.

O stare de beligeranță, ce-i drept, pe cât de determinat indusă, pe atât de pașnică, reprezentanți ai Direcțiilor de Cultură, ai muzeelor și ai structurilor de poliție din patru județe reunindu-se ieri la Timișoara pentru a redacta un document pe baza căruia actuala legislație a domeniului, de o ambiguitate cu nimic inferioară celei dovedită de multe acte normative ce reglează viața social-economică a țării, să fie astfel modificată încât să pună stavilă acestui fenomen.

„Nu urmărim interzicerea deținerii de către persoanele fizice a acestor detectoare, deși este o metodă care se practică în mai multe țări din Uniunea Europeană. Ne dorim însă o reglementare care să ne permită să controlăm mai bine situația.

Paradoxal, este mai ușor de obținut o autorizație de acest gen pentru un amator, decât pentru un specialist, căci un arheolog trebuie să dețină, în afara autorizației de la Poliție și una de la Ministerul Culturii, obținută doar pentru o cercetare științifică, sistematică. Un prim pas ar putea fi și acesta, de a impune și amatorilor obținerea unei autorizații de la minister“, subliniază Victor Bunoiu, consilier în cadrul Direcției de Cultură Timiș.

Subtilizarea unor valori istorice și deteriorarea siturilor

Ce le reproșează arheologii aventurierilor de circumstanță? Nu numai subtilizarea unor valori istorice, inestimabile pentru cultura românească, dar și deteriorarea siturilor, în urma săpăturilor făcute fără socoteală și, prin urmare, distrugerea unor alte artefacte, poate fără valoare materială, dar cu o mare însemnătate informativă. „Am descoperit urmele unor astfel de intervenții la Mașloc, în zona unei cetăți de pământ datând din perioada medievală, dar și la biserica veche de la Mănăștiur, unde o necropolă a fost aproape devastată“, arată Victor Bunoiu.

Dintr-un hobby interesant, un pericol pentru patrimoniu

Cum a ajuns utilizarea detectoarelor de metale, dintr-un hobby interesant, un pericol real pentru patrimoniul arheologic? De vină a fost vidul legislativ existent până în 2000, și echivocul actelor normative emise ulterior.

În momentul de față, oricine își poate procura, la un preț absolut decent, un detector de metale, costul unui asemenea aparat pornind de la circa 100 de euro pentru un „chinezism“, și ajungând la 500 de euro, pentru un instrument performant. De-abia începând din anul menționat mai sus a fost introdusă obligația înregistrării lor la Poliție și a autorizării deținătorilor de detectoare.

Desigur, nimeni nu va declara că și-a achiziționat un astfel de dispozitiv pentru a căuta monede, bijuterii sau alte artefacte, în scopul comercializării ulterioare. Toți se recomandă drept arheologi amatori și, într-adevăr, unele dintre obiectele găsite sunt predate de aceștia muzeelor sau autorităților.

Recompensă atrăgătoare

Nu-i mai puțin adevărat că acestor persoane le face cu ochiul și recompensa prevăzută în lege în cazul unor descoperiri făcute întâmplător: între 30 și 45 la sută din valoarea estimată a obiectului. Este, de altfel, una dintre vulnerabilitățile textului normativ, căci o descoperire a unui artefact după zile întregi de căutare cu detectorul de metale numai întâmplătoare nu se poate numi.

„Comorile nu sunt neapărat din aur, iar statul, pentru că nu a clarificat ce înseamnă întâmplător sau căutare deliberată, trebuie să ofere recompensa“, spune Sorin Pedrescu, directorul Direcției de Cultură Timiș. În momentul de față, în Timiș sunt înregistrate 120 de autorizații de detectoare de metale, cifră a cărei dinamică a fost spectaculosă în ultima perioadă. De la un singur astfel de aparat ce putea fi utilizat în mod legal, la nivelul anului 2006, s-a ajuns la șapte autorizații în 2012, la 28 un an mai târziu și așa mai departe.

„În tot acest timp, doar patru persoane persoane s-au prezentat în vederea predării obiectelor găsite, cele mai importante fiind niște topoare datând din epoca bronzului, găsite pe raza comunei Pișchia, care au ajuns astfel la Muzeul Banatului“, spune Viorel Bunoiu.

„Nu poți să te declari arheolog amator!“

„Arheologia este o știință, o profesie. Nu poți să te declari arheolog amator. E o jignire adusă meseriei și celor care o practicăm! Nu poți fi medic amator și să te apuci să operezi. Nu poți fi arhitect amator și să ai permisiune să construiești case”, a exprimat George Bounegru, arheolog în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba-Iulia, un pe deplin justificat amor-propriu profesional.

În lupta împotriva căutătorilor ilegali de comori, specialiștii primesc un sprijin consistent din partea polițiștilor de patrimoniu și, în multe rânduri, intervenția lor a făcut posibilă recuperarea unor obiecte de o însemnată importanță culturală și istorică, fiind deschise și dosare de cercetare penală.

„Urmărim îndeaproape fenomenul, verificăm site-urile unde se practică acest comerț cu artefacte, chiar în acest moment există un dosar ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție“, arată comisarul-șef Cornel Amza, din cadrul IPJ Timiș, cam singurul purtător de uniformă implicat, la nivelul județului, în chestiuni de patrimoniu.

De altfel, nici în alte județe situația nu e cu mult mai roză, în Mehedinți, Albă, Gorj, ba chiar și în Hunedoara, raiul căutătorilor de comori dacice, doar unul-doi polițiști, având, desigur, și alte atribuții, se ocupă de identificarea celor care se cred alde Indiana Jones.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Arheologii au declarat război căutătorilor de comori

  1. Daca nu avem destule vestigii arheologice in muzee nu se datoreaza cautatoriilor de comori ci arheologilor nostrii care pana acum au facut ce au vrut cu artefactele nu a fost nici un control din partea statului asupra lor.Nu sunt in stare sa gestioneze situriile existente si sa le definitiveze ei daca au facut o sedinta de a opri un hobi trebuia sa invite si cativa dintre cautatorii de comori abilitati din zona banatului care sa poata spune ca comoriile haiducesti si povestiile pirateresti nu se inscriu in nici o arheologia lu peste si plus de asta CEDO nu o sa le dea castig de cauza unor rau intentionati care se cred buricul banatului si vor sa ingradwasca libera miscare si prctici hobiste ei nu sunt in stare de nimic concludent si de rasunet in ultimii 50 de ani in domeniul arheologic .

  2. Domnul „arheolog de profesie” ce descoperiri a facut el personal pana acum?
    Sta bine mersi pe banii statului, adica ai nostrii, si asteapta pensia, si daca cine ii face treaba si descopera vre-un obiect mai de valoare se simte lezat.
    El are timp toata ziua sa scotoceasca, chiar si in siturile arheologice, unde noi nu putem si nu o face.
    Noi, dupa munca la „multinationale” vrem sa iesim la o miscare si dam putin cu detectorul; daca avem ghinion si nu gasim nimic, doar foarte rar „niște topoare datând din epoca bronzului” tot el e nemultumit…
    Nesimtit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *