Argumentul vieții liniștite… Se întâmplă în Timiş

În dreptul multor localități din Timiș se poate adăuga ca o constatare: sat îmbătrânit sau depopulat, în sensul că numărul locuitorilor este în scădere ori media lor de vârstă crește de la an la an. Printre aceste localități se pot adăuga și unele dintre satele aparținătoare comunei Uivar.

Unul dintre el are și numele parcă predestinat să fie sugestiv în aceste vremuri: Pustiniș. Fenomenele însă nu sunt galopante, ci încă lente și, de aceea poate că nimeni nu își face probleme. Tratamentul lor este cvasi-standardizat: asfalt și utilități.

Dacă ne referim la cele trei sate aparținătoare de comuna Uivar, putem constata că o parte din tratament a și fost aplicat. Există asfalt și sisteme de alimentare cu apă. Cu toate acestea, numărul noilor veniți din alte zone aici este scăzut.

Căsătoriile sunt puține și numărul copiilor aduși pe lume așijderea. Cei mai mulți dintre localnici sunt angajați la oraș și fac naveta. O mică parte dintre ei (nici cinci la sută) au ales să plece în străinătate pentru un câștig mai bun. Unii nu se mai întorc, iar cei care o fac investesc în case, ceea ce, de altfel, se poate vedea.

Am întrebat la primărie ce motive ar avea un orășean ca să se mute într-unul dintre aceste sate. Mi s-a răspuns că principalul argument ar fi viața liniștită la țară. Să fie acesta suficient?

Imagine din Sânmartinu Maghiar


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 Răspunsuri “Argumentul vieții liniștite… Se întâmplă în Timiş

  1. Si dupa ce o sa vi acasa , ce o sa faci , dupa o perioada in care vei cheltui ce ai strins acolo te vei angaja pe 1000 de lei , si apoi iar te vei gindi sa te intorci in GB , iar daca vrei sa faci afaceri in comuna , nu vei avea cui sa te adresezi , deoarece au ramas numai cei mai batrini si pensionarii , care nu cumpara decit zahar si ulei si piine , cei care lucreaza in Timisoara cumpara tot de acolo pe bonuri in principal , daca vei face ceva lucrativ in situatia cind totusi vei gasi pe cine sa angajezi , asta daca vei gasi , o sa trebuiasca sa le dai multi bani ca sa ii ti aproape , un angajat cu salariul minim te va costa peste 2000 de lei , dar cu minimul nu vei gasi pe nimeni , o sa trebuiasca sa le dai bani mult mai multi , in oras nu vei putea sa faci vreo afacere , chiriile sint foarte mari , cu toate ca sint foarte multe spatii goale centrale de inchiriat , asa ca tot spre Anglia te vei indrepta , nu am scris acest lucru pentru o persoana anume , ci in general .

  2. Buna ma numesc ileana si lociesc in Sunmartinul maghiar si de 2 ani suntem plecati in Anglia dar cheat daca suntem aici mie tot mie dor de satul meu asa cum ie iel mie imi place.Am parinti,bunici toate niamurile mele acolo si curind ne intoarcem de tot acasa.?

Lasă un răspuns