Arborii plantați de primărie, fără soț și fără… număr!

„Un județ de 10”. Elevi din Moșnița, Giroc, Timișoara și Peciu Nou plantează zeci de copaci în curțile școlilor

Un răspuns dat unui timișorean, în această lună, pe baza Legii 544/2001, de către Direcția de mediu a primăriei, pe tema numărului de arbori plantați în Timișoara în perioada 2012-2016, face lumină asupra respectării promisiunii făcute de conducerea municipalității de a planta 10.000 de copaci în această perioadă.

De plantat s-au plantat, într-adevăr, 7.842. În privința tăierilor, însă, stăm și mai „bine”, în sensul că au fost defrișați 9.098 de arbori. Chiar dacă printre aceștia din urmă se află și cei bătrâni, bolnavi sau care prezentau pericol pentru siguranța cetățenilor, bilanțul rămâne negativ. Avem un minus de 1.256 de copaci comparativ cu anul 2012, ceea ce nu pare deloc încurajator pentru Timișoara.

Din condei, s-au… înmulțit

După ce bilanțul plantărilor și defrișărilor a dat tare rău la public, Primăria Timișoara a revenit, joi după-amiază, cu unele clarificări. „Precizăm că numărul de 7.842 de arbori este al celor plantaţi doar prin Direcţia de mediu în perioada 2012- 1 ianuarie 2016. Pe lângă cei 7.842 de arbori plantaţi, Primăria Timişoara a mai plantat un număr de 3.175 de arbori prin Direcţia dezvoltare şi Direcţia tehnică în aceeaşi perioadă. În plus, aproximativ 1.000 de arbori s-au mai plantat în prima jumătate a anului 2016 prin Direcţia de mediu. La aceştia se mai adaugă un număr de 13.550 de puieţi de arbori în perdeaua forestieră. De asemenea, menţionăm că pe parcursul anului 2013 s-au mai plantat 110.880 de butaşi de salcie energetică în zona Calea Buziaşului. În legătură cu numărul de 9.098 de arbori defrişaţi, precizăm că în marea lor majoritate este vorba despre arbori de diverse dimensiuni, inclusiv cu diametrul de 10 centimetri, depreciaţi din punct de vedere fito-sanitar, uscaţi, crescuţi spontan, în special pe terenuri virane, îmbătrâniţi, rupţi în urma fenomenelor meteorologice nefavorabile”, explică Direcția de mediu.

Ceea ce rămâne, însă, de neexplicat, este de ce nu au fost făcute aceste precizări și pentru persoana care a pus respectiva întrebare. Pare-se că în Timișoara plantează copaci cine vrea, doar cetățenii simpli care vor să aibă umbră mai deasă lângă blocuri nu au voie…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *