Aquapark în Timiş! Finanțarea va fi asigurată de la guvern în proporție de 85 la sută

aquapark 3

Deși, de-a lungul ultimilor ani, la nivelul județului Timiș, edilii mai multor comune au anunțat, pompos, că vor ridica traiul comunităților pe care le reprezentau prin construirea câte unui aquapark, lucrurile nu s-au mișcat prea mult în sensul dorit de aceștia. Cu o singură excepție: Buziaș.

”Proiectul nostru este cuprins în masterplanul turistic al României. Documentația trebuie depusă la Ministerul Turismului până la sfârșitul acestui an. Finanțarea va fi asigurată de la guvern în proporție de 85 la sută, restul de 15 la sută trebuind să o acoperim din bugetul local”, a precizat Sorin Munteanu, primarul orașului Buziaș.

Lucrările, în mai multe etape

sorin munteanu 1Programul multianual pentru dezvoltarea investițiilor în turism are ca obiectiv principal dezvoltarea comunităților locale din zonele cu potențial ridicat, prin creșterea investițiilor publice în infrastructura specifică. De asemenea, se urmărește dezvoltarea competitivă a turismului prin identificarea, evaluarea, prioritizarea și direcționarea eficientă a investițiilor publice, dezvoltarea unei rețele de destinații competitive pe plan internațional, valorificarea durabilă a specificului local și a elementelor de identitate națională.

”E un lucru mare să fii inclus în strategia de dezvoltare a turismului. Pentru a nu pierde finanțarea, vom face lucrările în mai multe etape. Costurile unui aquapark sunt între șapte și 30 de milioane de euro, la cât s-au ridicat cele construite în partea de vest a țării. Cel de la Oradea a costat 32 de milioane de euro. Noi vrem să începem cu un proiect mai mic și să dezvoltăm pe parcurs baza de agrement pentru a fi siguri că vom primi finanțare”, spune Sorin Munteanu.

Bălăceală și terapie

Potrivit primarului orașului Buziaș, ideea de la care pleacă proiectul vizează folosirea bazei de agrement pe tot parcursul anului, astfel că va cuprinde două zone, una acoperită și alta în aer liber. De asemenea, vor fi bazine atât pentru copii, cât și pentru adulți.

”Ne-am gândit să fie și bazine cu apă normală și cu apă minerală, în scop terapeutic. În ceea ce privește apa minerală, aceasta iese la 12-14 grade Celsius, însă la încălzire se oxidează și capătă o culoare roșiatică, și, în plus, corodează țevile. De aceea, singura metodă de încălzire pe care o putem folosi este cea cu contracurenți”, a precizat Sorin Munteanu.

Conform acestuia, actualul ștrand din localitate – nefuncțional, vara trecută, rămas aproape neschimbat de la înființare și având o capacitate de aproximativ 800 de locuri – aparține societății Tratament Balnear SA și nu administrației locale, iar terenul de acolo este insuficient pentru un proiect de anvergură. Până în prezent, nu a fost stabilită locația exactă a viitorului aquapark.

Primul ștrand cu apă minerală din Europa

Buziașul a avut primul ștrand cu apă minerală din Europa, fiind construit în 1874. Lichidul folosit la umplerea bazinelor era identic cu cel de la izvoarele cu proprietăți curative. Potrivit documentelor din arhiva stațiunii, prima analiză chimică a apelor minerale a fost realizată în anul 1805, și a evidențiat un conținut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 miligrame/litru), calciu, fier și natriu. Apa rece, foarte bogată în fier, are efecte relaxante.

Apele minerale de la Buziaş sunt unice în Europa, fiind carbogazoase, feriginoase, clorurate, magneziene, calcice, sodice şi bicarbonate. Sunt benefice pentru afecţiuni cardiovasculare, reumatismale, degenerative, afecţiuni post-traumatice, neurologice periferice, digestive şi hepato-biliare. Specialiştii susțin că o simplă baie are efecte benefice în cazul bolnavilor care au nevoie de recuperare după ce au suferit accidente vascular-celebrale sau diferite traumatisme.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *