Aproape totul despre Vodka

Aproape totul despre Vodka

Un vechi proverb rusesc spune că nu trebuie să bei vodka decât cu un motiv, dar dacă ai la tine o sticlă, cu siguranță vei găsi unul foarte bun. Vodka în sinea ei este o băutură complexă și grea, pe care trebuie să o înțelegi înainte de a încerca să o stăpânești.

Țări precum Rusia, Finlanda sau Polonia își atribuie vodka ca fiind creată de ei, dar originile sale sunt totuși neclare. Aceasta este cea mai populară băutură din Nord-Estul Europei, iar tradus din rusă înseamnă apă mică. Vodka a apărut ca răspuns al problemei comercializării vinului și al berii ce nu reușeau să reziste înghețului din zonele reci ale Europei. Astfel, a luat naștere vodka care era produsă din cartofi.

În ziua de azi, cele mai populare mărci folosesc grâu, secară, orz sau porumb pentru producerea ei. La început i s-au atribuit utilități medicale. Se credea că poate să combată infertilitatea, colicii sau chiar ciuma. La fel ca în cazul tuturor băuturilor spirtoase, drojdia este necesară procesului, amestecându-se cu grânele fierte astfel dând naștere celei mai versatile băuturi din lume.

Cu cât distilăm mai mult vodka, cu atât crește și nivelul alcoolului și al purității acesteia.

Pentru a ne da seama dacă bem o vodka de calitate trebuie să analizăm câteva dintre caracteristicile acesteia, cum sunt mirosul, gustul și claritatea. O vodka bună nu o să aibă niciodată un miros prea înțepător sau gust, dar este posibil ca la final să simți o mică tentă dulceagă sau sărată în funcție de brand. Claritatea acestia trebuie să fie impecabilă, deoarece o vodka bună este filtrată de mai multe ori la sfârsitul procesului de distilare.

Vodka poate fi împărțită in două mari categorii: pură și aromată. Chiar dacă majoritatea băuturilor comercializate in România nu sunt romate, există totuși, în zonele tradiționale diverse varietăți cu fructe, ghimbir, ciocolată, scorțișoară etc. În Polonia exista chiar o categorie de băuturi pe bază de vodkă ce conțin fructe, flori, rădăcini sau extracte din ierburi. Se numește Nalewka și conținutul alcoolic al acestui produs variază între 15% si 75%.

Vodka este una dintre cele mai populare băuturi și se găsește în aproape fiecare bar din lume. Aceasta se poate savura ca atare, alături de niște cuburi de gheață, dar fiind o băutură atât de flexibilă există mii de rețete de cocktailuri pe care le poți face și tu.

Una dintre cele mai populare rețete de cocktail de vară se numește Screwdriver și este extrem de ușor de realizat. Trebuie să storci o portocală mare și o clementină într-un pahar înalt și să adaugi gheață, 50ml de vodka, câțiva stropi de bitter, iar pentru decor câteva frunze de mentă. Această băutură este perfectă în zilele toride de vară

Un alt cocktail ușor de preparat se numește Great Gatsby. Se amestecă o parte de vodka, o parte de suc de portocală și două-trei linguri de băutură aperitiv cu lămâie, cum ar fi Limoncello.

Vodka Tonic este însă poate cel mai ușor, flexibil și accesibil cocktail – gheață, vodka, apă tonică – în diverse proporții, care să corespundă gusturilor celui care il savurează.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns