Apicultorii din vestul țării trag un nou semnal de alarmă în privința pesticidelor

Un bărbat a fost atacat de un roi de albine, în vestul țării

Apicultorii din Arad reclamă că peste 30 la sută din albine mor din cauza poluării chimice. Este vorba, în special, de substanţe folosite în agricultura intensivă.

Conform vicepreşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Arad, Ovidiu Hatcu, populaţia de albine lucrătoare este redusă an de an de mai mulţi factori, cei mai importanţi fiind condiţiile meteo extreme şi folosirea pesticidelor. În ultimii ani, culturile sunt tratate chimic începând cu sămânţa, iar apoi aerian cu substanţe foarte dăunătoare albinelor. România, Bulgaria şi Ungaria sunt, în continuare, singurele ţări UE care au derogare pentru folosirea substanţelor din grupa neonicotinoidelor.

S-a constatat scăderea numărului de familii de albine an de an, iar dacă în judeţ se estima în 2016 că există până la 60.000 de familii, acum ar exista cel mult 50.000.

Din cauza pierderilor de albine lucrătoare, producătorii de miere spun că au doar o treime din producţia care ar face această activitate profitabilă.

În loc de 30 de kilograme de miere pe an la fiecare familie de albine, se obține doar 10 kilograme.

Vestea bună este însă că în 2018 producţia medie de miere a fost dublă faţă de ultimii cinci ani, respectiv de aproximativ 10 kilograme pe familie de albine (stup), faţă de cinci kilograme în perioada 2013-2017, iar anul 2016 a fost cel mai slab din ultimii 50 de ani.

Anul 2018 a fost unul de revenire, însă apicultorii spun că acest lucru s-a întâmplat doar pentru că au fost condiţii meteo mai puţin dăunătoare plantelor decât în anii anteriori.

În judeţul Arad sunt aproximativ 800 de apicultori înregistraţi, însă Asociaţia Crescătorilor de Albine estimează că numărul real de persoane care deţin stupi este dublu.

 

radiotimisoara.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *