Apelul medicilor: depolitizați deciziile medicale și haideți să colaborăm în slujba românilor

Nu sunt bani pentru salariile cadrelor medicale. 74.000 de angajați riscă să nu-și primească leafa

Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Medici și cercetători români din țară și din diaspora fac apel la politicieni să pună punct crizei guvernamentale, să depolitizeze deciziile medicale și să colaboreze în slujba oamenilor.

România se confruntă cu probleme de sănătate publică de o gravitate majoră. Sistemul de sănătate e aproape de colaps, medicii sunt epuizați și sute de români sunt răpuși zilnic de Covid 19, se arată în scrisoarea deschisă a profesioniștilor din Rețeaua de Solidaritate către clasa politică din România.

Un grup de profesionişti

„Suntem un grup de profesioniști români din Rețeaua de Solidaritate – inițiativa transfrontalieră ce reunește medici și cercetători români din țară și din diaspora. De la începutul pandemiei de Covid 19, colaborăm și întreținem un permanent schimb de informații medicale și de cercetare medicală între doctori, dar și cu presa și cu autoritățile publice din România.

Deși ne despart mii de km, urmărim atent situația din țară, iar modul în care e gestionată criza medicală ne îngrijorează și ne alertează, motiv pentru care facem un apel public urgent către președintele României, către toți politicienii, către autorități și către mass-media din România. Vă chemăm la colaborare, solidaritate națională și intervenție rapidă în dezastrul pe care-l traversăm”, arată aceștia.

Medicii cer de la președintele Klaus Iohannis, de la deputați și senatori, ca măcar în aceste zile cumplite pentru țară să își asume statutul cu care poporul i-a mandatat și să acționeze responsabil și numai în numele interesului public, unindu-și eforturile și buna-credința și punând capăt imediat crizei guvernamentale, „care produce haos decizional, inclusiv în domeniul sanitar. Această stare de fapt, care poate fi redresată prin voința Dvs. politică, ucide oameni zilnic”.

Să fie prioritizate opiniile specialiștilor

Medicii mai cer să fie prioritizate opiniile specialiștilor: „să dispuneți chiar azi un pachet de măsuri epidemiologice urgente, care să includă măsuri de carantinare pentru limitarea contactului social și pentru scăderea presiunii pe spitalele românești. Fiți conștienți că orice întârzieri bazate pe obiective populiste aruncă România într-o situație tot mai gravă care nu va face decât să crească numărul de vieți pierdute!”.

„Vă rugăm să luați măsuri care să stimuleze solidaritatea și colaborarea dintre medici, emițând un act normativ care să faciliteze alăturarea unei părți din personalul medical din alte specialități, colegilor lor din secțiile Covid, în tratarea pacienților infectați. Conectarea tuturor vectorilor de imagine, inclusiv cultele și alinierea pe un mesaj public comun pro vaccinare. Vaccinarea nu e doar o măsură de protecție personală, ci o măsură de sănătate publică.

CITEŞTE ŞI: Certificatul verde, obligatoriu în toate instituţiile publice? Turcan: „Trebuie să fie paşaport de acces la muncă”

Vă rugăm să deconectați cât mai rapid deciziile medicale epidemiologice de decizia politică, prin instituirea rapidă a unui grup de experți cu susținere ministerială, dar neafiliați politic, care să poată coordona independent gestionarea vaccinării, care să poată emite decizii sanitare esențiale, fără amestecul sau controlul factorului politic. Acest grup de experți trebuie să reunească și specialiști în comunicarea medicală, responsabili de conectarea unor părți relevante din societate, și care să fie capabili să realizeze inclusiv un dialog real cu reprezentanții cultelor”, se arată în scrisoarea deschisă, conform Mediafax.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Apelul medicilor: depolitizați deciziile medicale și haideți să colaborăm în slujba românilor

Lasă un răspuns