Apele din Europa, contaminate masiv cu un produs chimic persistent

Apele din Europa, contaminate masiv cu un produs chimic persistent

Apele din Europa, contaminate masiv cu un produs chimic persistent

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă ”cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”.

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit asociaţiilor de mediu, care denunţă ”cea mai mare contaminare cunoscută a apei la scară europeană cu un produs chimic fabricat de om”, informează France Presse.

Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor şi membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franţa, au analizat 23 de eşantioane prelevate din apă de suprafaţă şi şase eşantioane de apă subterană din zece ţări ale UE în căutarea acestui produs.

Acidul trifluoroacetic este derivat din degradarea PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), supranumite ”poluanţi eterni”, dar este utilizat şi ca materie primă pentru producerea unora dintre ele.

CITEȘTE ȘI: IȘJ Timiș a publicat lista locurilor libere pentru înscrierea copiilor la creșe și la grădinițe

Concentraţiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise şi Somme în Franţa şi Mehaigne în Belgia.

”Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate”, menționează autorii raportului, potrivit Agerpres, citat de romania-actualitati.ro.

Foto cu caracter ilustrativ

Sursa foto: parisbymouth.com


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *