Apel către primari să înscrie UAT-urile pe ghiseul.ro. Timișul ocupă un loc codaș la digitalizarea serviciilor publice

Apel către primari să înscrie UAT-urile pe ghiseul.ro. Timișul ocupă un loc codaș la digitalizarea serviciilor publice

Apel către primari să înscrie UAT-urile pe ghiseul.ro. Timișul ocupă un loc codaș la digitalizarea serviciilor publice.

În județul Timiș, pe platforma ghiseul.ro, unde se plătesc online taxele și impozitele, din 99 de localități,  doar 37 sunt înscrise.

La nivel urban, Recaș și Buziaș sunt singurele orașe din Timiș unde impozitul nu se plătește online.

CITEȘTE ȘI: Proiectul viitoarei parcări etajate de pe Bulevardul Regele Mihai I din Timișoara stârnește, deja, dispute

„Caravana Digitalizării”, un proiect al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, a făcut prima acțiune la nivel de țară.

Printre promotorii veniți la Timișoara  au fost primul ministru Nicolae Ciucă și Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Mai puțin de 50% din UAT-uri înrolate pe ghiseul.ro

La întâlnirea de la Consiliul Județean Timiș, ministrul Sebastian Burduja le-a vorbit primarilor despre proiecte care vizează digitalizarea administrației publice locale. Primari din județ au aflat de la ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, care sunt investițiile în digitalizare prevăzute prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Oficialul guvernamental a prezentat și noua schemă de simplificare a procedurilor administrative de procesare a cererilor cetățenilor si asigurarea accesului online la serviciile publice.

”Avem în Timiș 99 de UAT-uri, 37 sunt înrolate, toate municipiile, toate orașele cu două excepții: Recaș și Buziaș și sigur că cea mai mare nevoie e nevoia de înrolare pe ghiseul.ro a mai multor comune.

Am discutat cu autoritățile locale care sunt principalele piedici: cât îi costă relația cu o instituție bancară, cât îi costă efectiv comisioanele pentru plățile făcute pe ghiseul.ro. Asta le-am transmis primarilor: e important să avem cât mai mulți români pe ghiseul.ro și să își înroleze UAT-ul pe ghiseul.ro. Asta duce la un grad mai mare de colectare a taxelor și impozitelor, e mult mai ușor pentru cetățean să facă aceste plăți oricând din confortul casei sau de la birou”, a declarat ministrul Burduja.

El a dat ca exemplu noua modalitate de eliberare a cazierului judiciar online și gratuit. Potrivit ministrului, în aproximativ o lună și jumătate, peste 60.000 de români și-au obținut cazierul judiciar pe Ghiseul.ro, online.

Ministrul digitalizării a mai spus că aproape 2 milioane de români se duceau, în fiecare an, la poliție să li se elibereze cazierul judiciar. De când a fost pus la dispoziție online, serviciul s-a dovedit un succes de digitalizare, obținerea actului făcându-se gratuit și instant, la orice oră.

„Am avut și o întâlnire cu aleșii locali, cu primarii și am discutat despre acest efort comun de digitalizare, efort accelerat de pandemie, dar care încă mai mare multe zone neacoperite și nefuncționale. Pentru noi este extraordinar, posibilitatea de obținere a cazierului judiciar online, fără să mai stăm la coadă la poliție și să mai mergem pe la alte ghișee”, a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Identitatea digitală, disponibilă din luna mai

Potrivit lui Burduja, digitalizarea României nu se poate face dintr-un birou de ministru, pentru că nu se cunosc „toate realitățile de la firul ierbii, de ce nu sunt anumite unități administrativ teritoriale pe ghiseul.ro sau care este gradul de competențe, de alfabetizare digitală a cetățenilor”.

Un proiect important care vizează digitalizarea administrației publice locale, promovat prin „Caravana Digitalizării” este generarea unei identități digitale a fiecărui român. Prin această metodă, de la plata taxelor și impozitelor, până la eliberarea de certificate, autorizații sau alte documente, totul se va putea face online. Aplicația este extrem de utilă pentru că elimină deplasările inutile, completarea de formulare pe hârtie și clasicele cozi la ghișee. Un segment de populație care va beneficia din plin de identitatea digitală sunt românii care locuiesc în afara țării.

“Am discutat despre identitatea digitală, un proiect care va fi finalizat la nivelul lunii mai și care ne va permite să nu mai mergem în persoană la ghișeu și un funcționar să ne dea un utilizator și o parolă. De asemenea, sunt mulți români în diaspora care nu au card bancar în România și atunci nu pot avea cont pe ghiseul.ro. După ce vom avea această identitate digitală, ea va fi pusă la dispoziție gratuit cetățenilor care vor opta sa aibă o asemenea identitate, toți românii din diaspora vor putea face plăți pentru taxe și impozite locale”, a mai spus Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

 

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *