A apărut prima hartă a castelelor și conacelor din Timiș

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Timiș și Asociația Culturală Ariergarda au reușit editarea primei hărți a conacelor și castelelor din județ. Materialul nu propune trasee fixe, ci oferă posibilitatea de a alege în funcție de interes și de condițiile privind mijloacele de acces la aceste obiective turistice.

Harta evidențiază 31 de conace din Timiș, fiind introduse şi obiective care nu mai există fizic, cum ar fi Conacul de la Poieni, păstrat în memoria colectivă a localnicilor și prin panorama montană oferită de locul pe care a ființat, precum și Conacul Duka din Cadar.

Pe hartă nu apar conacele din Timişoara sau Lugoj, ele fiind incluse într-o multitudine de alte obiective pe care cele două municipii le oferă turiștilor.

Conacele reprezintă cu precădere exemplificarea arhitectonică a perioadei iluministe şi romantice în Banat, în arhitectura lor regăsindu-se îndeosebi elemente baroce și neo-clasice.

Chiar dacă unele dintre ele sunt într-un stadiu de conservare acceptabil sau chiar într-o stare foarte bună – Conacul Manase din Hodoni, Conacul Ottlik din Izvin, Conacul Vârgici din Sinersig și cele care adăpostesc instituții în orașele Jimbolia și Sânnicolau Mare – pentru toate riscul de degradare este prezent.

Aceste construcţii au fost produsul unui anume nivel economic şi cultural direct dependent de un domeniu însemnat de teren arabil, lacuri și păduri, generator de mari venituri și aparținând de regulă unei familii nobiliare, care le-a dat și numele.

APDT ne invită să descoperim conacele și castelele din Timiș, pentru a afla poveștile familiilor nobiliare care au trecut prin Banat, evenimente sau legende, moștenirea lăsată de acestea și felul în care toate s-au transformat până azi. La realizarea materialului au fost folosite și câteva lucrări apărute deja pe această temă.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns