Anunţ şocant al medicilor timişoreni: prima generație care va deceda înaintea părinților!

obezitate 1

Medicii timișoreni trag un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea obezității în rândul copiilor. Previziunile specialiștilor sunt îngrijorătoare. Ele vorbesc deja despre prima generație care va deceda înaintea părinților.

”Este o problemă foarte serioasă de sănătate. Acești copii au risc crescut de cardiopatie ischemică și de a face infarct miocardic în jurul vârstei de 23-25 de ani”, a precizat reputatul medic de la Clinica de Pediatrie ”Bega” a Spitalului Județean Timișoara, Iulian Puiu Velea, cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Endocrinologie Pediatrică.

puiu veleaÎn evidențele pediatrilor timișoreni se află, în momentul de față, peste 600 de copii cu obezitate (cu o sută mai mult față de anul trecut), ceea ce reprezintă unul din circa 200 de timișeni cu vârsta între 0 și 18 ani. Este vorba doar de cei care s-au prezentat la medic. Acul cântarului indică, pentru un băiat de 16 ani, 140 de kilograme. O fată de 14 ani cântărește nu mai puțin de 130 de kilograme, iar un alt copil are, la 12 ani, 120 de kilograme!

”Sunt copii care au deja, la pubertate sau la adolescență, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială, dislipidemii, sindrom metabolic… Un studiu recent efectuat la grupa de vârstă de opt ani (European Childhood Obesity Surveillance Initiative – n.r.) arată că incidența obezității în rândul copiilor este mai mare de 30 la sută”, a afirmat Iulian Puiu Velea.

 

Noi date îngrijorătoare

Cel mai recent studiu la care au participat specialiștii timișoreni de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara – efectuat de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății – a relevat date îngrijorătoare cu privire la incidența obezității în rândul copiilor și adolescenților.

Potrivit rezultatelor studiului, numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste între 5 și 19 ani) a crescut în ultimele patru decenii. Procentul celor cu exces de greutate în Timiș este de 32,3 la sută, adică mai mult de un sfert din noua generație a ”ieșit din tipare”, iar tendința prezice o generație de copii și adolescenți care cresc obezi și, de asemenea, malnutriți.

Concluzia specialiștilor este că, în ultimul deceniu, a avut loc o tranziţie nutrițională nesănătoasă, cu o creștere a consumului alimentelor cu conținut scăzut de nutrienți și cu densitate energetică mare (dulciuri concentrate, sucuri, fast-food, chipsuri) care duce la creștere în greutate la copii, cu afectarea sănătăţii pe tot parcursul vieții.

Raportul UNICEF 2009-2010 plasa România pe penultimul loc în ceea ce privește procentul copiilor care mănâncă micul dejun zilnic (considerată masa principală a zilei), cu mai puțin de 50 la sută. Nici în ceea ce privește consumul de fructe și activitatea fizică zilnică nu stăteam mai bine.

 

Risc de îmbolnăvire

Obezitatea la vârste tinere nu reprezintă doar o problemă estetică, susțin specialiștii, ci a devenit o problemă de boală. Aceasta este puternic asociată cu factorii de risc pentru boli cardiovasculare şi diabet de tip 2, probleme ortopedice şi tulburări mintale. Adesea, surplusul de greutate în perioada școlară este legat de rezultate slabe la învățătură şi de o scădere a stimei de sine.

Medicii timișoreni afirmă că, la grupa de vârstă pediatrică (0-18 ani), pacienții prezintă complicații osteoarticulare (deformări ale articulațiilor) și endocrino-metabolice, care cresc riscul de îmbolnăvire cardiovasculară la adultul tânăr. Conform specialiștilor, obezitatea copiilor cauzează o largă paletă de consecinţe sociale şi de sănătate la adulţi, cum ar fi: creşterea colesterolului, hiperinsulinemie, hipertensiune şi ateroscleroză timpurie precum şi creşterea mortalităţii la maturitate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *