Angajații primăriilor din comune vor putea deconta naveta

Angajații primăriilor din comune vor putea deconta naveta

Angajații primăriilor din comune vor putea deconta naveta.

Măsura prin care angajații primăriilor din comune vor putea deconta naveta între localitatea de domiciliu și cea în care lucrează a primit votul decisiv în Parlament, marți 23 mai 2023.

Pentru a stimula angajarea în cadrul primăriilor din localitățile izolate și nu numai, un proiect de lege, ce a primit votul decisiv din Parlament, cel de la Camera Deputaților, prevede ca, de anul viitor, funcționarii publici din primăriile și consiliile locale din comune să poată beneficia de decontarea cheltuielilor cu naveta între localitatea în care locuiesc și cea în care lucrează.

CITEȘTE ȘI: Poli Kids Fest, eveniment dedicat atât copiilor, cât și celor mari, pe Stadionul Știința din Timișoara

Proiectul de lege ce prevede stimulente pentru angajații administrației locale din mediul rural vizează, de fapt, modificarea Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Acesta va ajunge curând, după ce a fost adoptat în Parlament, la promulgarea președintelui țării.

Concret, documentul stabilește, pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale «Administraţie» din aparatul de specialitate al primarilor comunelor și al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înființate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/ reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora”.

Decizia privind decontarea transportului angajaților din administrațiile locale din comune se va stabili printr-o hotărâre a consiliului local.

Contravaloarea cheltuielilor de deplasare ce vor putea fi decontate va fi stabilită de primari, iar modul în care se va face efectiv decontarea va trebui stabilit de Guvern, ulterior intrării în vigoare a măsurii, printr-o hotărâre.

Această măsură este propusă deoarece, potrivit inițiatorilor, primăriile din comune găsesc foarte greu angajaţi care să se deplaseze în aceste localităţi, salariile fiind foarte mici, iar posibilitatea decontării cheltuielilor de deplasare este unul dintre stimulentele necesare pentru asigurarea creşterii calităţii serviciilor publice.

Proiectul de lege urmează să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *