Angajări înghețate la stat de la 1 iulie 2022. Care sunt excepțiile – proiect de ordonanță de urgență

Angajări înghețate la stat de la 1 iulie 2022. Care sunt excepțiile - proiect de ordonanță de urgență

Angajări înghețate la stat de la 1 iulie 2022. Care sunt excepțiile – proiect de ordonanță de urgență

Guvernul vrea să suspende angajările la stat, începând cu 1 iulie şi până la sfârşitul acestui an. Este o măsură prin care se urmăreşte reducerea cheltuielilor şi încadrarea în ţinta de deficit.

Sunt însă şi câteva excepţii. Se pot face angajări în instituţiile publice în care există numai posturi vacante şi este neapărată nevoie de personal sau în cele pentru care au fost deja demarate concursurile de angajare.

România a depăşit ţinta de deficit public stabilită pentru anul acesta, aşadar este necesară diminuarea cheltuielilor cu bugetarii, care anul acesta reprezintă aproape un sfert din totalul cheltuielior de la bugetul de stat, conform observatornews.ro.

Drept urmare, pentru a reduce din cheltuieli și a se încadra în ținta de deficit, Guvernul vrea să suspende în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2022 ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, anunță un proiect de OUG aflat joi pe agenda Executivului. Sunt însă şi câteva excepţii.

Angajări suspendate la stat de la 1 iulie 2022. Care sunt excepțiile

Conform proiectului legislativ, se pot face angajări și după 1 iulie 2022 în instituţiile publice în care există numai posturi vacante şi este neapărată nevoie de personal sau în cele pentru care au fost deja demarate concursurile de angajare.

(1) În perioada cuprinsă între data de 1 iulie 2022 și 31 decembrie 2022, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepția posturilor unice, din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare,

CITEȘTE ȘI: Satul unde casele se vând cu 2000 de lei. Imaginile sunt de vis aici

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art.2 alin.(1) pct.39 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

(2) În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin post unic, se înțelege:

a) acel post ale cărui atribuții, prin conținutul și natura lor, sau responsabilității stabilite, nu se regăsesc într-o altă structură organizatorică;

b) un post dintre cele aflate în structura în care există numai posturi vacante.

(3) Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

(4) Prin excepție de la prevederile alin.(1), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute la alin.(1) lit.a), cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget, respectiv prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, iniţiat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile publice locale prevăzute la alin.(1) lit.b).

(5) Procedura referitoare la transmiterea solicitărilor de ocupare a posturilor din cadrul instituțiilor prevăzute la alin.(1) lit.b) se aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *