Andrei Pandele expune fotografii din timpul Revoluției

andrei pandele

Cunoscut fotograf al unora dintre cele mai dramatice momente ale istoriei recente a românilor, Andrei Pandele expune la Timișoara fotografii surprinse de el în zilele fierbinți ale Revoluției de la București.

CITEȘTE ȘI: Fiul lui Sile Cămătaru audiat la Timișoara după o urmărire ca-n filme

Proiectul său, intitulat “Re:vederea Revoluției”, ajunge pe simezele fostei Comenduiri a Garnizoanei Timișoara (Piața Libertății, nr. 5), ca parte a expoziției “30”, inițiată de Ministerul Culturii, prin Direcția Județeană pentru Cultură Timiș și Universitatea de Vest Timișoara, cu sprijinul “Goethe Institut” și al Centrului Cultural German.

Fotografiile, realizate de Andrei Pandele în Capitală în zilele de 21-25 decembrie 1989, sunt dezvăluite în premieră întro rezoluție de excepție, perfect adaptată pentru acest proiect. Particularitatea imaginilor este oferită însă nu de numărul acestora sau de diferitele puncte-cheie în care au fost fotografiate, cât de bogăția lor în detalii.

“Vizualizarea în profunzime și tipul contemporan de… citire propus reprezintă caracterul excepțional al proiectului. Înțelegerea relației dintre evenimentele din Decembrie 1989 și spațiul urban – în mod indirect a condițiilor de viață din epocă, dar mai ales apropierea de cadru, cu un grad de acuratețe a informației fotografiate remarcabil – sunt posibile prin performanțele noilor media și tehnologii. Ele permit o imersie în momentul surprins, odată ce imaginile prind viață și te captivează. La data realizării filmelor negative în tehnică analogă, personajele din mulțime se distingeau doar ca o textură omogenă. Astăzi, cu ajutorul tehnologiei contemporane, spațiul urban și empatic al fotografiilor capătă o altă profunzime. În multe dintre imagini se pot recunoaște fizionomiile personajelor. Repovestind istoria, expresiile lor ne emoționează cel mai mult”, spune Andrei Pandele

Vernisajul expoziției va avea loc astăzi, de la ora 18, iar lucrările vor rămâne pe simeze până în 30 ianuarie 2020.

Andrei Pandele, arhitect și fotograf, este unicul autor din Europa de Est care a dus la bun sfârșit un proiect vizual îndreptat direct împotriva sistemului comunist: expoziția “Fotografii interzise și imagini personale”. De-a lungul timpului, el și-a pus semnătura pe albume foto precum “Vom muri și vom fi liberi” (1990, alături de Irina Nicolau), “Fotografii interzise și imagini personale” (2007), “Martorul surpriză” (2008), “Casa Poporului, un sfârșit în marmură” (octombrie 2009) şi “Bucureștiul mutilat” (2018).

Lucrările sale sunt expuse în galerii importante din București, Paris, Bratislava, Amsterdam, Haga, Gdansk, Moscova, Madrid, iar fotografiile îi sunt publicate în reviste precum “Photo”, “National Geographic”, “Sovetskoe Foto” şi “Lettres de Paris”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *