Analizele medicale nu sunt necesare pentru înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală

inscriere scoala

Singurele documente privind starea de sănătate necesare la înscrierea copiilor la grădiniță sau școală sunt adeverința medicală de la medicul de familie și avizul epidemiologic. Potrivit Ministerului Sănătății, analize suplimentare pot fi cerute de medicul de familie doar în cazul în care există simptome de boală infecțioasă la copil.

Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au stabilit anul trecut, printr-un ordin comun, documentele medicale necesare la înscrierea, frecventarea sau terminarea unui ciclu de învățământ în România. Aceste documente nu prevăd rubrici pentru rezultatele analizelor medicale.

Analizele medicale pentru grădiniță nu sunt solicitate în mod expres prin nici un document oficial sau act normativ. Ele nu au valoare epidemiologică, adică nu pot fi interpretate astfel încât să dea indicații asupra unui pericol real la care sunt expuși ceilalți membri ai comunității școlare în care intră respectivul copil.

Conform Ministerului Sănătății, prezența nazală sau faringiană a stafilococilor sau pneumococilor este frecventă și nu reprezintă în sine un pericol pentru sănătatea copilului și nu necesită un tratament antibiotic.

Efectuarea unor analize, interpretate în mod superficial, deschide posibilitatea unui abuz – administrarea de antibiotice fără ca aceasta să fie cu adevărat necesară. Consecințele sunt nefaste: perturbarea florei microbiene normale a copilului care primește antibiotic, respectiv selectarea de germeni rezistenți la antibiotice ce pot fi ulterior transmiși mai departe în comunitate.

Ministerul Sănătății încurajează instituțiile din domeniul sanitar, unitățile școlare și medicale să informeze corect populația despre lipsa beneficiilor unor asemenea testări. La fel de important este să nu se încurajeze folosirea antibioticelor pentru ”eradicarea” unor germeni care există în organism în mod normal.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *