Analiştii financiari se aşteaptă la deprecierea monedei naţionale în următoarele şase luni, media prognozată fiind de 4,716 lei/euro

Economia țării noastre a crescut cu doar 0,4% în trimestrul 3 față de trimestrul precedent

Analiştii financiari estimează o depreciere a monedei naţionale în următoarele şase luni, media prognozată fiind de 4,716 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883.

Estimările vin în contextul în care Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scăzut în decembrie cu 15,6 puncte faţă de luna anterioară, până la valoarea de 28,7 puncte, în timp ce faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 12,3 puncte. Această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut faţă de noiembrie cu 9,1 puncte, până la valoarea de 46,4 puncte (faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 12,5 puncte).

În acelaşi timp, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 18,8 puncte până la valoarea de 19,9 puncte (faţă de aceeaşi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scăzut cu 12,2 puncte).

In ceea ce priveste cursul de schimb, peste 87% dintre participanţii la sondajul CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7168, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7883.

Rata anticipată a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2020/ianuarie 2019) a înregistrat o valoare medie de 3,93%.

În paralel, sondajul din decembrie arată că majoritatea aanaliştilor se aşteaptă la scăderea indicelui BET al Bursei de Valori Bucuresti, în următoarele 12 luni, peste 73% dintre respondenţi anticipând această evoluţie.

Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezinta un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică din România pentru un orizont de timp de un an, conform zf.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *