Analiștii financiari anticipează o ieftinire a locuințelor. „Proprietăţile rezidenţiale din marile oraşe sunt supraevaluate”

Prețurile apartamentelor continuă să crească în Timişoara şi în alte mari centre regionale, dar scad în orașele mici și medii

Analiștii financiari anticipează o ieftinire a locuințelor. „Proprietăţile rezidenţiale din marile oraşe sunt supraevaluate”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a continuat să crească, ajungând la o medie de 11%, arată analiştii financiari de la CFA.

De asemenea, analiștii consideră totodată că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe sunt supraevaluate.

CITEȘTE ȘI: Consumatorii români, întreprinderile mici și mijlocii, serviciile sociale și industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri pentru reducerea consumului de gaze. România va avea necesarul pentru iarna 2022-2023, dă asigurări Guvernul

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru următorul an a continuat să crească, ajungând la o medie de 11%, arată analiştii financiari de la CFA, care consideră totodată că preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe sunt supraevaluate.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situaţie s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipaţii, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%”, arată CFA România, potrivit News.ro.

Euro va depăși pragul de 5 lei în 6 luni

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 77% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.

Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

“Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi a inflaţiei ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona.

Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va ramane exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni.

De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Analiştii consideră că preţurile locuințelor vor scădea

Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât şi la titluri de stat (9,97% pentru scadenţă de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadenţă de 10 ani).

”Este de remarcat şi reducerea, în continuare, a ponderii respondenţilor care cred că preţurile proprietăţilor imobiliare rezidenţiale din marile oraşe vor creşte în următoarele 12 luni, în acest exerciţiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţului, concomitent cu majorarea ponderii participanţilor care consideră că preţul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului).

În acelaşi timp, 77% dintre participanţii la sondaj consideră preţurile proprietăţilor rezidenţiale din principalele oraşe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la iniţierea sondajului)”, arată asociaţia, conform stirileprotv.ro.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipaţiilor s-a menținut la 6,9%. Evoluţia, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *