ANAF s-a făcut de râs cu lista ruşinii

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restante fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016. Pe lista datornicilor apar nume sonore, sau chiar de sange albastru, ca in cazul Regelui Mihai I al Romaniei, care figureaza cu o restanta de 4.107.135 lei, dar si multi politicieni si oameni de afaceri. Cei mai multi, insa, n-ar trebui sa figureze pe aceasta lista.

Odata aparuta lista care era menita sa faca de ras vreo 200.000 de romani care nu si-au platit datoriile catre stat, au aparut si contestatiile asupra acesteia. Astfel, Casa Regala a contestat cifra facuta public de ANAF, iar candidatul PNL pentru Primaria Capitalei, Catalin Predoiu, afirma ca si-a platit datoriile catre stat la inceputul lunii si cere Fiscului sa rectifice eroarea. Mai mult, Predoiu a adaugat ca nu pretinde scuze pentru ca stie ”cu ce aparatura si infrastructura IT functioneaza bietii functionari”. Fiica cea mica a fostului presedinte Traian Basescu, fostul europarlamentar Elena Basescu, sustine ca prezenta sa pe lista de datornici a ANAF este o eroare, precizand ca aceasta institutie nu a facut transferul informatiei odata cu mutarea domiciliului din sectorul 2 in sectorul 1. “Datoria invocata de ANAF este o eroare a acestei institutii.

In 2014, pe vremea cand eram europarlamentar, aveam domiciliul in Sectorul 2. Acum, am domiciliul in Sectorul 1. Situatia a aparut pentru ca ANAF-ul nu a facut transferul informatiei intre Sectorul 2 si Sectorul 1″, a scris Elena Basescu pe Facebook. Un caz cu totul special, care dovedeste si cum Fiscul isi da cu stangul in dreptul mai toata ziua, il constituie cel al Elenei Udrea, care nu poate plati datoria catre ANAF pentru simplul motiv ca, tot statul, prin DNA, i-a pus sechestru pe avere. ”ANAF zice ca nu am platit un impozit de 39.000 Ron. Oricum, din cei aproape 150.000 de datornici anuntati, restanta mea ar fi nerelevanta fata de sutele , zecile de milioane ale altora. Dar chiar si asa, daca ceva a scapat contabilei mele si am o datorie, evident ca voi incerca sa o platesc. Spun ca «voi incerca» deoarece eu am toate bunurile sechestrate, toate conturile poprite si toate veniturile blocate de catre DNA.

Pe de o parte statul, prin ANAF, imi cere sa platesc, pe de alta parte tot statul, prin DNA, imi blocheaza orice posibilitate de plata!!! Si dupa o alta norma aberanta din noul Cod de Procedura Penala, odata ce ti s-a pus sechestru, nu mai poate fi ridicat pana la sfarsitul procesului!!!”, a scris Elena Udrea pe Facebook. Tocmai aberatiile de acest tip fac ca neincrederea in ANAF sa creasca zi de zi. Evident, la aceasta stare contribuie si listele ANAF care, dupa cum se vede, sunt intocmite dupa ureche, si mai mult cu scopul de a se lauda. Si nici asta nu le iese…

Reprezentanții ANAF au confirmat pentru Digi24 că în cazul Elenei Băsescu și în cazul lui Cătălin Predoiu s-au strecurat erori. Deși aceștia și-au plătit datoriile către bugetul de stat, ei apăreau în continuare ca fiind datori la Fisc. Și în cazul Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, care luni seară apărea cu o datorie totală la Fisc de peste 500.000 de lei, marți după-amiază apărea cu o datorie totală de 350.000 de lei, deci cu o treime mai mică.

Sursa: stiripesurse.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns