În amintirea celor trecuţi în veşnicie

ziua mortilor

În Banat, dar şi în Transilvania, începutul de noiembrie marchează momentul în care ne amintim de cei trecuţi la cele veşnice. În calendarul romano-catolic, astăzi se celebrează Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, iar mâine, Ziua Tuturor Morţilor, însă majoritatea ortodocşilor din partea de vest a ţării au preluat obiceiul de a merge la cimitir în prima zi a lui Brumar, pe care o numesc, popular, „a morţilor”, deşi ea nu figurează astfel în rânduielile religioase are cultului de care aparţin.

O tradiţie instituită de zeci de ani cere ca, în ultima săptămână din octombrie, oamenii să cureţe şi să împodobească locurile de veci ale dragilor răposaţi.

În această perioadă, pieţele oraşului devin arhiaglomerate, oferta de flori – tufănele şi crizanteme – se diversifică, se vând coroane, jerbe, ferigă, candele, buchete de imortele sau cununiţe artificiale.

În cimitirele Timişoarei se smulg buruienile, se mătură, se spală crucile, se strâng gunoaiele şi frunzele uscate şi se aruncă în locuri special amenajate. Pe mormintele curăţate se pun lumânări şi flori, iar lumea, indiferent de confesiune, se roagă pentru odihna sufletelor celor dispăruţi.

Nu puţini se reculeg astăzi la locurile de îngropăciune ale familiei, rudelor sau prietenilor, onorând Ziua Morţilor, un moment fixat ca atare în memoria colectivă, dar şi cel din urmă prilej de primenire a mormintelor înainte de venirea iernii.

O săptămână de celebrări liturgice la Domul Catolic

Pentru romano-catolicii din oraşul de pe Bega, săptămâna aceasta este asociată mai multor celebrări liturgice. Astăzi, cu ocazia Solemnităţii Tuturor Sfinţilor, sărbătoare de poruncă, la Domul din Piaţa Unirii slujbele se desfăşoară după programul duminical.

În această după-amiază, în cimitirele comunităţilor catolice se oficiază deja ceremonii şi servicii religioase specifice de pomenire a celor răposaţi.

Mâine, de Ziua Tuturor Morţilor, romano-catolicii se vor reculege şi vor înălţa rugăciuni pentru toţi cei trecuţi în eternitate.

La ora 8, Excelenţa Sa Martin Roos, episcop de Timişoara, va celebra la Dom un requiem la intenţia celor decedaţi.

Joi, sub cupola aceleiaşi biserici, la ora 7,15 , în prezenţa Capitlului Catedral se va oficia un requiem la intenţia episcopilor diecezani răposaţi.

Celebrantul principal va fi Excelenţa Sa Martin Roos, care va îndeplini acelaşi rol vineri, la orele 7,15, când la Dom va avea loc o liturghie la intenţia răposaţilor episcopi Dr. Augustin Pacha şi Sebastian Kreuter.

Sâmbătă, locul şi ora răm aceleaşi, E. S. Martin Roos va celebra, în prezenţa Capitlului Catedral, un requiem la intenţia membrilor decedaţi ai acestuia.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns