Amazon cumpără celebrul studio MGM pentru 8,45 miliarde de dolari. De ce a oferit aproape dublu față de competitori (video)

amazon 1

Amazon cumpără celebrul studio hollywoodian MGM, producătorul francizei „James Bond”, pentru 8,45 miliarde de dolari, au anunţat reprezentanţii companiei. Amazon va intra astfel în posesia unui impresionant catalog de filme şi seriale TV, cu ajutorul cărora va fi un jucător mai puternic în industria de streaming, dominată de Netflix, Disney+ și HBO.

Este simbolul suprem al încheierii unei epoci de la Hollywood și al unui alt început. Metro-Goldwyn-Mayer, casa lui James Bond și Rocky, a găsit în sfârșit un cumpărător dispus să plătească: Amazon. Gigantul de comerț online a declarat miercuri că va achiziționa studioul de film și televiziune vechi de 97 de ani pentru 8,45 miliarde de dolari – cu aproximativ 40% mai mult decât alți potențiali cumpărători, inclusiv Apple și Comcast, credeau că merită. Studioul, care a fost scos la vânzare de luni de zile, a fost odată casă pentru „mai multe stele decât are cerul”, așa cum îi plăcea lui Louis B. Mayer să se laude, relatează NYT.

Marile studiouri de producție și biblioteca de film de dinainte de 1986 au fost vândute cu zeci de ani în urmă. Sony Pictures ocupă acum studiourile, iar Warner Bros. deține filme clasice MGM precum „Singin’ in the Rain ”, „The Wizard of Oz” și „Gone With the Wind ”.

MGM vine cu o bijuterie a coroanei de la Hollywood: James Bond. Dar chiar și 007 are un asterisc. Amazon va deține doar 50% din cea mai celebră franciză cu spioni. Restul este deținut de Barbara Broccoli și fratele ei, Michael G. Wilson. Frații au, de asemenea, un control puteric pe partea de creație, ei decid când să facă un nou film Bond, cine ar trebui să joace rolul principal și dacă se produc spinoff-uri de televiziune. Au blocat multe astfel de eforturi în trecut. Cea de-a 25-a partea din seria Bond, „No Time to Die”, va avea premiera intârziată de pandemie pe 8 octombrie, Universal Pictures gestionând distribuția în străinătate.

De ce a plătit Amazon suma uluitoare?

Pentru început, pentru că poate. Compania are 71 de miliarde de dolari cash și o capitalizare de piață de 1064 de miliarde de dolari. Jeff Bezos, fondatorul și directorul executiv al Amazon, este cunoscut ca un cumpărător conservator. Cumpărarea Whole Foods pentru 13,4 miliarde de dolari în 2017 a fost cea mai mare achiziție din istoria companiei. Dar, MGM înseamnă mai mult creșterea unei strategii actuale, decăt o diversificare: Amazon a plătit cel mai probabil mai mult decât credeau alții că MGM merită pentru abonații serviciului de streaming Prime.

Pe lângă faptul că plătesc către Amazon 119 dolari pe an sau 13 dolari pe lună pentru transport gratuit și alte avantaje – în special accesul la serviciul de streaming Prime Video – gospodăriile cu abonamente Prime cheltuiesc de obicei 3.000 dolari pe an la Amazon. Dublu față de cheltuielile gospodăriilor care nu au abonament, potrivit Morgan Stanley. Aproximativ 200 de milioane de oameni plătesc pentru abonament Prime. „Din ce în ce mai mulți membri Prime consumă video, petrecând mai multe ore, așa că acesta este un mod de a adăuga mai mult conținut și mai mult talent”, a declarat Brian Yarbrough, analist senior la Edward Jones.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *