Amânarea ratelor la bănci rămâne în continuare în analiză

amânarea ratelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a precizat că rămân în analiză toate măsurile care nu au fost adoptate, inclusiv proiectul pentru amânarea ratelor la bănci, despre care spune totuși că „ar putea să fie puțin mai toxic pentru cel care amână, în contextul în care n-am stabilizat oarecum inflația și creșterea de dobânzi”.

Adrian Câciu, despre proiectul pentru amânarea ratelor la bănci: „Adrian Câciu, despre proiectul pentru amânarea ratelor la bănci”

CITEȘTE ȘI: Apa geotermală, soluția ieftină pentru încălzirea multor orașe. Județul Timiș stă pe 20 de puțuri de apă termală

„Între timp, faptul că rămâne această măsură în analiză nu înseamnă ca toți, companii sau persoane fizice, să încercăm să ne refinanțăm creditele. Vă dau un exemplu foarte simplu, diferența între ROBOR și IRCC. Am mai spus-o, o repet, ROBOR spune inflația viitoare și îl vedem că el crește, asta înseamnă că băncile se așteaptă la o inflație de durată, IRCC spune inflația anterioară. Vedem o diferență cam de 3 puncte procentuale la momentul acesta între ROBOR și IRCC. Nu costă pe nimeni nimic altceva decât a merge la bancă și a-și refinanța un credit imobiliar sau ipotecar a-l duce pe IRCC. Există o astfel de soluție. Există, de altfel, soluții de restructurare a creditelor, până când ajungem la amânare”, a explicat ministrul.

El a vorbit și despre motivele pentru care acest proiect „a rămas foarte mult în analiză”.

„Este faptul că are un cost de finanțare destul de mare ulterior și ar putea să fie puțin mai toxic pentru cel care amână, în contextul în care n-am stabilizat oarecum inflația și creșterea de dobânzi, pentru că la un moment dat, când vei plăti, vei plăti la o dobândă mult mai mare și vei plăti și acel capital amânat, și dobânzile amânate”, a continuat oficialul.

Adrian Câciu spune că toate măsurile care nu au fost luate „rămân în analiză”.

„Toate măsurile rămân în analiză, cele care nu s-au luat, pentru că este un context, am mai spus-o și trebuie să înțelegem de ce le păstrăm în analiză. Contextul ne obligă, dacă vreți, la adaptare și atunci nu înseamnă pur și simplu să bagi o măsură în sertar ca și cum n-ar fi existat. Ai avut această soluție, o păstrezi acolo și vezi atunci când poți să intervii cu ea dacă este necesar să intervii cu ea”, a punctat ministrul Adrian Câciu, conform b1tv.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *