Alocare consistentă pentru echilibrarea bugetelor locale. Precizări de la DGRFP Timişoara

Mii de români „jumuliți” de bănci și-au primit banii înapoi. Timișoreni ieșiți în câștig

Peste 800 de milioane de lei vor fi încasate de autoritățile locale, instituțiile publice, incluzând spitalele, ca sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor. Cuantumul total se cifrează, mai precis, la 839,339 milioane de lei, pentru achitarea plăților restante înregistrate în contabilitatea unităților sau subdiviziunilor administrativ-teritoriale, instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, raportate potrivit legii la data de 30 septembrie și rezultate din relații, atât cu furnizorii de bunuri, servicii și lucrări, cât și cu operatorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuție a energiei termice în sistem centralizat.

Totodată, din suma alocată, unitățile administrativ-teritoriale își vor stinge o parte din obligațiile de plată restante către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale sau bugetele fondurilor speciale și are drept scop stingerea obligațiilor fiscale restante evaluate la data de 30 septembrie 2020.

Alocarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale e reglementată prin recent aprobata Ordonanță de Urgență nr. 201/2020, privind rectificarea bugetului de stat si în considerentele art. 23 , lit C și art. 24 lit a din OUG nr.135/2020, după cum precizează Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Timișoara din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

”Măsura se aplică și în cazul în care furnizorii de bunuri, servicii și lucrări au de încasat sume restante de la furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuție a energiei termice în sistem centralizat și care, la data acordării sumelor, înregistrează obligații fiscale restante. Prezenta ordonanță se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care se află sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, cu autorizarea judecătorului -sindic sau avizul administratorului judiciar.

CITEŞTE ŞI: Iohannis: Numărul de cazuri de COVID-19 a scăzut semnificativ; de la sfârşitul săptămânii vor fi redeschise pieţele

Pentru a beneficia de aceste sume, unitățile sau subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune până la data de 4 decembrie inclusiv, la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice, un dosar care să cuprindă: cererea privind solicitarea de sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale; situația obligațiilor de plată restante către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări sau către furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuție a energiei termice în sistem centralizat şi către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat sau bugetele fondurilor speciale; certificatele de atestare fiscală emise de organul fiscal, atât pentru unitatea/subdiviziunile administrativ-teritoriale/instituțiile publice finanțate integral sau parțial din bugetul local/spitalele publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, cât și pentru furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, respectiv furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuție a energiei termice în sistem centralizat și furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări care au de încasat sume restante de la furnizorii care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuție a energiei termice în sistem centralizat; acordul încheiat pentru stingerea obligațiilor de plată/fiscale cu fiecare furnizor prin care acesta confirmă faptul că e de acord cu stingerea obligațiilor fiscale potrivit ordonanței”, puctează DGRFP Timișoara.

De reținut este că sumele destinate achitării obligațiilor fiscale restante care fac obiectul solicitărilor nu pot fi mai mari decât obligațiile fiscale restante sau cele de plată către furnizori.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Alocare consistentă pentru echilibrarea bugetelor locale. Precizări de la DGRFP Timişoara

Lasă un răspuns