Alin Nica: ”Pentru noi,  ca timișoreni, ar fi o rușine…” De ce se teme preşedintele Consiliului Judeţean

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, spune că Timișoara Capitală Culturală Europeană a Culturii în 2023 este un subiect sensibil în această perioadă:

”Consiliul județean este unul dintre cei trei finanțatori ai acestui program, însă direcția pe care Primăria Timișoara o dă acestui proiect în momentul de față este una de a fugi de răspundere și de a se închide în propria bulă, făcând abstracție de ceilalți parteneri ai proiectului.

Faptul că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat că nu va mai finanța asociația care e responsabilă cu implementarea proiectului nu este de bun augur.

Pentru mine, și ca expert în juriul care monitorizează capitale europene ale culturii, este foarte îngrijorătoare această atitudine, pentru că nu rezolvi problemele izolându-te, ci colaborând cu ceilalți.

Acest titlu trebuie să fie o stare de spirit.

Or, prin izolare nu transmiți încredere cetățenilor, ca să simtă și ei această stare de spirit, această coeziune culturală care ar trebui să existe la nivelul Timișoarei.

Eu îmi exprim speranța în continuare că primăria va reveni asupra acestei decizii total nefericite, mai ales că raportul de monitorizare care va veni de la Comisia Europeană nu poate să fie unul îmbucurător și va sancționa această decizie a Primăriei Timișoara.

Evident că dacă nu vom reuși să reînchegăm încrederea între parteneri, lucrurile pot ajunge să fie foarte grave”.

Nica nu crede totuși  în pierderea titlului de către Timișoara, însă  Comisia Europeană se va implica mult mai serios și va solicita la cel mai înalt nivel măsuri urgente de deblocare:

”Mă refer aici la faptul că președinta Comisiei Europene sau comisarul care se ocupă de cultură la nivel european va avea discuții cu președintele și  cu premierul României, precum și cu ministrul culturii, pentru ca aceștia să se implice în deblocarea situației.

Pentru noi ca timișoreni, acest lucru ar însemna o rușine, fiindcă nu am fi capabili să rezolvăm problemele aici în ograda noastră, prin înțelegere și dialog. Eu spun că nu trebuie să ajungem într-un asemenea punct în care să fie nevoie de intervenția Bucureștiului”.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns