Alin Nica: ”Dl Fritz are senzația că cetățenii au uitat că au înghețat de frig în apartamente și în spitale, în plină pandemie”

Susținut de peste 30 de primari, liberalul Alin Nica declară că va candida pentru încă un mandat la șefia CJ Timiș

Alin Nica: ”Dl Fritz are senzația că cetățenii au uitat că au înghețat de frig în apartamente și în spitale, în plină pandemie”.

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș și al PNL Timiș, reacționează cu privire la declarațiile primarului Timișoarei legate de situația termoficării din municipiu. Acesta susține că Dominic Fritz și-a început deja campania electorală și pasează responsabilitatea propriei neputințe către administrația centrală.

”Pare că USR a început deja campania electorală. Eu nu mă feresc de cuvinte. Ceea ce face primarul Timișoarei e doar o pasare de responsabilitate dinspre administrația locală spre cea națională, adică spre guvern. Scopul e doar acela de a muta atenția de la problema reală, adică lipsa de soluții din partea administrației USR pentru termoficarea din oraș, către falsa dezbatere ”cine e de vină”.

CITEȘTE ȘI: Mii de elevi din Timiș vor fi relocați din cauza lucrărilor de reabilitare și a lipsei de spațiu

Realitatea e una singură: dacă anul trecut nu ar fi intervenit Guvernul liberal, timișorenii nu beneficiau nici măcar de acel pic de agent termic. Să nu uităm că Guvernul a alocat în total pentru sezonul trecut aproape 14 milioane de euro pentru ca timișorenii să nu stea în frig. Anul acesta, Executivul a repartizat din nou, cea mai importantă sumă către Timișoara – aproximativ 13,4 milioane de euro pentru achiziția de cărbune”, susține Alin Nica.

Totodată, președintele Consiliului Județean Timiș amintește de modalitatea dezastruoasă în care a fost gestionată furnizarea agentului termic către populație, iarna trecută, dar și despre amenzile istorice primite de Colterm pentru că nu a achiziționat certificatele verzi:

”Dl Fritz are senzația că cetățenii au uitat că au înghețat de frig în apartamente, în spitale, în plină pandemie, că s-au închis școli, exclusiv din cauza incompetenței actualei administrații care se lăuda la început de mandat că are soluții oricând, inclusiv la ora 3 dimineața. Nu avem cum să băgăm sub preș amenzile colosale de 35 de milioane de euro primite de Colterm pentru că nu a respectat directiva europeană care obligă la achiziționarea certificatelor pentru emisiile de CO2 pentru 2020 și 2021”.

Mai mult, Alin Nica susține că există eforturi considerabile din partea Consiliului Județean Timiș pentru a identifica soluții pentru abonații Colterm astfel încât aceștia să poată beneficia de agent termic la prețuri rezonabile:

”La Consiliul Județean tratăm furnizarea energiei ca proiect de interes județean. Am reușit să urgentăm procedurile pentru construcția conductelor de transport gaze SRM Timișoara I – SRM Timișoara III și Timișoara-Deta-Denta-Moravița, obiective de investiții Transgaz. Timișorenii abonați la Colterm vor putea plăti facturi mai mici pentru încălzire, pentru că va exista această nouă conductă chiar în oraș. Dacă societatea de termoficare o accesează, scad semnificativ costurile cu transportul de gaz, iar asta se va vedea direct în buzunarul timișorenilor. Eu sper că societatea Colterm va profita de această mână întinsă, deși istoria recentă ne-a arătat că soluțiile bune pe care noi le-am propus au fost complet ignorate. Anul trecut, personal am făcut demersuri pentru racordarea la Transgaz. Era o soluție care ar fi micșorat cu circa 30% prețul pentru abonați. Discuțiile de atunci au fost oprite de Primăria Timișoara, fără nicio explicație.

Am spus atunci că e nevoie de un plan de redresare pentru Colterm și că insolvența nu e o soluție pentru că va genera neîncrederea furnizorilor, ceea ce se și întâmplă acum. Noi, liberalii, am propus soluții sustenabile finanțabile din fonduri europene, pentru revitalizarea societății de termoficare: folosirea energiei geotermale și folosirea deșeurilor biodegradabile. Construirea unei instalații de cogenerare pe hidrogen era o altă soluție care putea fi accesată și am văzut, spre exemplu, că societatea de termoficare din Oradea a anunțat deja că va solicita o finanțare în acest sens, din PNRR. Dacă în alte municipii se poate, cu siguranță Timișoara nu face excepție. Dl Primar poate să stea liniștit, noi nu cerem drepturi de autor, însă dacă implementează soluțiile liberale, Colterm are șansa de a ieși din criză. Am ajuns să credem că nu mai e o chestiune de voință și că deja ține de capacități reduse de înțelegere a fenomenului pentru că Dominic Fritz e depășit de funcție”.

În final, președintele PNL Timiș susține că, în mod cert, dacă va exista o necesitate în acest sens, Guvernul va veni în sprijinul cetățenilor, însă, în opinia sa, aceasta nu poate fi o soluție pe termen lung.

”Domnul primar a avut iarna trecută o singură preocupare și văd că insistă și acum cu aceeași abordare: cerșeala repetată către oricine, parlamentari, miniștri etc. Sigur că noi, aici în Timiș, suntem preocupați de ceea ce se întâmplă la noi acasă, dar sunt sute de localități în România care au probleme similare sau chiar mai grave. Eu nu am văzut pe nimeni să se remarce în spațiul public, mai mult decât dl Fritz, la capitolul ”scrisori pierdute” și lamentări, prin guvern sau parlament.

Noroc că USR a fugit de la guvernare, că altfel pierea și ultimul țap ispășitor pe care îl mai poate găsi Dominic Fritz pentru a-și masca neputința.

Am certitudinea că Guvernul României nu îi va lăsa pe timișoreni de izbeliște, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să mutăm toată administrarea orașului la Palatul Victoria. Dacă e așa, atunci îi propun dlui Primar să își recunoască neputința și să lase loc celor care știu ce înseamnă administrație publică, care cunosc legile din România, care vorbesc mai puțin și fac mai multe”, conchide Alin Nica.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Alin Nica: ”Dl Fritz are senzația că cetățenii au uitat că au înghețat de frig în apartamente și în spitale, în plină pandemie”

  1. Stimate domnule presedinte,

    Redresarea COLTERM este o prostie. Este o paguba pentru toti timisorenii. Si cei care beneficiaza de serviciile acestui operator economic si cei care nu beneficiaza. Randament instalatii scazut, pierderi mari datorita traseelor interminabile de conducte, numar mare de salariati, o gramada de directori si protejati ai acestora pe criterii politice cu salarii nesimtite, etc.
    Cu aceasta mare gramada de bani, dumneata si Fritz ar fi trebuit sa faceti instalatii pentru toti abonatii COLTERM – 60.000 consumatori intre care si spitalele. In doi ani ati fi terminat instalatiile.
    In schimb drumul de la Dumbravita pana la Giarmata, pe care matale ai spus ca din iunie il faci practicabil, a ramas tot asa chiar mai rau decat anul trecut. Ce parere ai ? Sau politica si balacareala sunt mai importante..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *