Alertă medicală

tantar 4

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să adopte o serie de măsuri de protecție ca urmare a apariției câtora cazuri de meningite și meningo-encefalite cu virusul West Nile. Astfel, specialiștii recomandă evitarea expunerii la ţânţari, prin alegerea unei îmbrăcăminți cu mâneci şi pantaloni lungi, și ocolirea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare). Pentru prevenirea înțepăturilor de țânțar se pot utiliza substanţe chimice care îndepărtează aceste insecte și se pot monta plase de protecție la ferestre. În cazul în care, în jurul gospodăriilor există băltiri de apă, este recomandată desecarea acestora. În plus, vor fi îndepărtate periodic recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 9 mai-30 august, au fost înregistrate 16 cazuri de meningite și meningo-encefalite cu virus West Nile, din care șase s-au soldat cu deces. Ministerul Sănătății consideră că, în România, este vorba doar de cazuri sporadice, iar în momentul de față nu există riscul unei epidemii. Cu toate acestea, reprezentanții ministerului recomandă autorităţilor locale să ia măsuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea virusului.

Până în prezent, infecţii cu virusul West Nile au fost semnalate în București, Buzău, Brăila, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Olt, Sibiu și Vrancea. Medicii atrag atenția că 80 la sută dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt remarcate o serie de semne (febră ridicată, durere de cap intensă, rigiditate în zona gâtului, vărsături, erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară), se impune prezentarea de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns