ALERTĂ la Timişoara! Ce se întâmplă este greu de explicat! Au fost deja 16 DECESE

analize 3

La Timișoara, în ultimele trei luni, saloanele destinate micuților cu boli infecțioase au fost pline ochi, în orice moment. ”Și acum avem aproape 30 de cazuri internate. În jurul acestei cifre ne învârtim din luna decembrie”, a declarat medicul Virgil Musta, purtător de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș”.

virgil mustaPrimele cazuri de rujeolă au apărut în județul nostru în luna iunie a anului trecut, după o perioadă de pauză de trei ani. Boala, cunoscută sub denumirea populară de pojar, are o contagiozitate de 80-90 la sută, ceea ce înseamnă că din zece persoane, opt-nouă se îmbolnăvesc.

”În mod normal, în două-trei luni, o epidemie se termină. Era logic ca în decembrie numărul cazurilor să crească, odată ce în septembrie-octombrie copiii au intrat în colectivități. Dar ce se întâmplă acum este greu de explicat”, spune Virgil Musta.

Aproape 40 la sută dintre copii, neimunizați

În județul Timiș, rata de vaccinare a scăzut progresiv în ultimii ani. În anul 2013, acoperirea vaccinală era de 83 la sută, iar un an mai târziu, mai mică cu zece procente. În 2015, doar 68 la sută din copiii cu vârsta de un an au fost vaccinați.

”Ultimele date arată că cu vaccinul ROR sunt vaccinați circa 63-64 la sută dintre copii, ceea ce ar putea fi una dintre explicațiile pentru care epidemia de rujeolă se prelungește”, susține medicul timișorean.

De cealaltă parte, părinții susțin că nu vor să-și imunizeze astfel copiii, de teama efectelor adverse pe care substanțele din vaccin le pot avea asupra organismului uman. Temerile lor se bazează pe date care arată că au existat cazuri în care vaccinurile au provocat afecțiuni grave, uneori ireversibile sau chiar decesul persoanelor vaccinate. În plus, acestea se tem de faptul că administrarea vaccinului poate produce chiar îmbolnăvirea.

”Printre bolnavi au fost și persoane vaccinate, dar nu într-un număr foarte mare”, a spus specialistul în boli infecțioase.

Mai mulți orășeni decât săteni

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), unul din 26 de români care s-au îmbolnăvit de rujeolă a fost vaccinat, cei mai mulți cu o singură doză, pentru că nu aveau vârsta la care se administra cea de-a doua doză. De altfel, dintre cele aproape 32.000 de cazuri de îmbolnăvire, aproape 60 la sută au vizat copiii cu vârste cuprinse între unu și zece ani, adică preșcolarii și școlarii, care frecventează unități de învățământ. Rujeola se răspândește cu ușurință în colectivități, virusul transmițându-se înainte ca boala să prezinte simptome.

”Un aspect pe care l-am observat este că cei mai mulți copii care s-au îmbolnăvit locuiau la oraș, și nu la sat. Explicația ar fi că atât grădinițele, cât și școlile din mediul rural sunt mai aerisite, adică sunt mai puțini copii într-un spațiu mai mare, pentru că nu cred că putem vorbi de o igienă mai bună la sat decât la oraș”, este de părere Virgil Musta.

Când nu erau vaccinuri, nici complicații nu erau

Medicii timișoreni sunt uimiți de faptul că aproape fiecare pacient cu rujeolă prezintă complicații. ”Când nu era introdusă vaccinarea, procentul celor care făceau complicații era foarte redus. În prezent, mai toți prezintă suprainfecții. Este vorba de infecții pe mucoase. În prezent, din șapte pacienți pe care îi am eu în evidență, doi au otită. Alți bolnavi prezintă alte infecții: rinite, faringite, angine, bronșite, pneumonii sau bronhopneumonii. Explicația ar fi că este posibil ca un număr mare de copii să fie purtători ai unor agenți patogeni sau să aibă imunitatea slabă”, spune specialistul în boli infecțioase.

16 decese…

Rujeola este o boală infecto-contagioasă care se manifestă prin febră, ochi înroșiți, lăcrimare și senzație de corp străin, nas înfundat, cu secreții abundente, gât – roșu-intens, dureros, tuse, scaune diareice și erupție generalizată. Epidemia actuală a fost fatală în 16 cazuri la nivel național, dintre care un sfert au survenit în județul Timiș. De altfel, vestul țării ocupă primele trei locuri în cea ce privește numărul de cazuri (726 în Caraș-Severin, 617 în Arad și 573 în Timiș).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “ALERTĂ la Timişoara! Ce se întâmplă este greu de explicat! Au fost deja 16 DECESE

  1. Cand eu eram copil nu se vaccina contra rujeolei,o faceai si aveai imunitate toata viata,si,cum specifica medicul din articol,nici complicatii nu erau.Sa vorbim de calitatea vaccinurilor,ca si copii vaccinati de 2 ori au facut rujeola,si-s peste 100 de cazuri.Sa vorbim de cauze externe.externe tarii noastre.Vor apare si alte boli,care erau eradicate.Sursa?Cei care vin din Orient si Africa,sant nevaccinati si imuni la unele boli,dar purtatori de virusuri,care pot fi letale la albi .Asta-i adevarul dar nu e politically correct sa spunem adevarul,mai bine ne mintim singuri.De aia nu se mai termina epidemia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *