Alertă de la specialiști! Temuta pestă porcină africană, la hotarul județului Timiș! Vom mai avea porci de Crăciun?

pesta

Trei alerte de pestă porcină africană au vizat în această perioadă județul Timiș. ”Rezultatele au fost negative. În cazul în care apare un prim focar acesta va fi anunțat de autoritățile de la București, așa prevede procedura”, a precizat Adrian Radu Popa, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Timiș.

În 22 de zile (între 27 iunie și 18 iulie), zona a treia de risc de îmbolnăvire s-a extins de la două județe la opt (Satu Mare, Sălaj, Bihor, pe de o parte, și Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Călărași, pe de altă parte.

Alte 16 unități administrativ-teritoriale (Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Arad, Hunedoara, Galați, Vaslui, Bacău, Covasna, Brașov, Vrancea, Buzău, Prahova, Ilfov și Giurgiu) au fost încadrate în zona a II-a de risc, adică reprezintă un teritoriu de supraveghere, pericolul nefiind însă iminent.

Potrivit directorul executiv al DSVSA Timiș, doar imunizarea artificială în masă a efectivelor de suine ar putea stopa pericolul, dar în prezent nu există un vaccin contra pestei porcine africane.

Riscul de îmbolnăvire poate persista mai mulți ani de acum înainte. ”Fără vaccin va fi foarte greu să oprim boala”, averizează Adrian Radu Popa.

Aceasta reprezintă este a doua mare nenorocire pentru țăranii și fermierii români, în noul mileniu, după gripa aviară. Și atunci au fost mai multe interdicții: lăsarea liberă a păsărilor în afara gospodăriei, comercializarea lor și a produselor provenite de la ele, accesul persoanelor străine în cotețe.

Multe gospodării au redus atunci efectivele de păsări, iar multe afaceri s-au înschis.

Un pronostic sumbru pentru crescătorii de porci… ”China a oprit, anul trecut, după primele cazuri apărute în Satu Mare, toate exporturile din Timiș. Nici Ucraina nu mai importă. În prezent, agenții economici își reorietează politica privind comerțul. Există încă posibilitatea comercializării intracomunitare în Uniunea Europeană”, a precizat Adrian Radu Popa.

Cât de mare e pericolul?

Potrivit specialiștilor, pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă de mare difuzibilitate, specifică porcilor domestici și mistreților, care produce pagube economice majore, atât prin moartea sau uciderea porcilor din zona afectată, cât și prin restricțiile asupra transporturilor și comerțului cu porci vii, carne neprelucrată termic și alte produse cu potențial de contaminare.

În mediul extern, virusul poate rămâne infectant de la câteva luni până la un an sau chiar mai mult. În carnea congelată, afumată sau sărată, durata de viață a virusului este de minimum un an.

Nu există tratament, iar animalele îmbolnăvite mor întotdeauna, după o evoluție mai lungă sau mai scurtă, legată de factori multiplii. Până la moartea porcinelor, acestea elimină cantități mari de virus, prin toate secrețiile și excrețiile lor.

Nu se transmite la om, dar acesta poate fi transportator al virusului, pe încălțăminte, îmbrăcăminte, tegumente sau prin transportul produselor alimentare din carne de porc ce provin de la animale contaminate.

Alte surse importante de infecție sunt lemnul de foc, iarba, masa verde și fânul recoltate și aduse în gospodării din zonele forestiere în care există mistreți bolnavi.
De asemenea, virusul pestei porcine africane poate fi transportat de către păsări ce se hrănesc cu cadavre sau intră în incintele în care se găsesc sau au fost porci bolnavi.

”În Bihor sunt 18 focare de boală, în gospodării individuale, însă cifrele sunt într-o dinamică permanentă. La noi în județ, pericolul vizează mistreții dar și porcii din gospodării.

Căpușele sunt un alt vector al bolii. Aceste insecte se pot hrăni și o dată la patru ani, astfel că va exista în continuare un risc de contaminare”, a adăugat directorul executiv al DSVSA Timiș.

 

Vom mai avea porci de Crăciun?

În Timiș sunt 60.000 de porci în gospodăriile populației, iar 500.000, în 40 de ferme comerciale. Pe lângă aceștia, specialiștii estimează că pe teritoriul județului ar fi în jur de 2.700 de mistreți, localizați în zonele forestiere, deluroase, dar și la câmpie, în preajma cursurilor de apă.

”În condiții de liniște, apă și hrană, mistreții nu migrează. Sperăm să nu vină seceta”, a declarat Adrian Radu Popa. Potrivit acestuia, primele semne de îmbolnăvire se manifestă prin scăderea apetitului și modificarea dispoziției.

”Oamenii, când văd că porcul nu mănâncă și e abătut, au tendința să îl taie pentru a diminua pagubele. Este însă obligatoriu să anunțe medicul veterinar”, a precizat directorul executiv al DSVSA Timiș.

Timișul este pregătit în momentul de față pentru a neutraliza circa șase focare din gospodării. ”Avem un plan de acțiune și așteptăm rectificarea bugetară pentru a ne pune la punct cu logistica adecvată.

Pentru focare în ferme mari vom solicita sprijin național”, a adăugat Adrian Radu Popa. În cazul unui focar, măsurile imediate vizează uciderea și incinerarea sau îngroparea animalelor.

Vor fi sacrificați și porcii sănătoși pentru ca virusul să nu mai găsească gazde pentru propagarea bolii. Zona de protecție ce va fi instituită va fi între trei și zece kilometri.

”Boala trebuie stinsă din adăpost prin dezinfectare. Pentru a verifica eficiența acestei acțiuni se vor aduce purcei santinelă. După 45 de zile, se vor lua probe de laborator.

Chiar dacă acestea vor ieși negative, animalele vor fi sacrificate urmând a se efectua analize din organe. La circa un an, adăpostul poate fi repopulat”, a spus directorul executiv al DSVSA Timiș.

Măsuri urgente

Autoritățile sanitar-veterinare interzic categoric lăsarea porcilor domestici să circule liberi în afara adăpostului. De asemenea, de la toți mistreții împușcați, se vor recolta probe pentru examene de laborator în direcția pestei porcine clasice și a celei africane, precum și a trichinelozei, înainte de tranșarea și distribuirea cărnii.

Reprezentanții DSVSA Timiș recomandă hrănirea porcilor domestici cu furaje din surse sigure, interzicându-le categoric pe cele provenite din afara gospodăriei.

Totodată, – până la vârsta de două luni sau mai devreme, dacă urmează să fie înstrăinate – toate porcinele domestice vor fi crotaliate cu număr matricol unic, înregistrat în baza națională de date sanitară-veterinară, iar mutarea suinelor va fi raportată la medicul veterinar și va fi însoțită de documentele necesare.

Specialiștii recomandă și efectuarea dezinsecției și deratizării atât în gospodării, cât și în ferme. ”Nu se vor achiziționa porcine sau carne din surse ocazionale, necontrolate sanitar-veterinar.

În cazul animalelor bolnave, proprietarii acestora vor primi despăgubiri”, a mai precizat Adrian Radu Popa.

La nivelul județului Timiș, evoluția epizootologică este permanent urmărită și analizată de Centrul de Control al Bolilor din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, coordonat de prefectul de Timiș, Eva Andreaș.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Alertă de la specialiști! Temuta pestă porcină africană, la hotarul județului Timiș! Vom mai avea porci de Crăciun?

  1. Stau și mă întreb : ,,Comtim-ul” avea, milioane de porci !!! Cumau reușit ( adevarații specialiști ), să controleze cumplita boală ?!? Ce să fie, ce să fie ?!? Tot, mă întreb …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *