Alegeri prezidențiale în Franța. Ziua în care francezii decid între Emmanuel Macron și Marine Le Pen

Macron

Duminică se desfășoară cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze. Doi candidați, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, se înfruntă pentru a ajunge la Elysee, într-o reeditare a scrutinului din 2017, în urma căreia actualul președinte în exercițiu al Franței a ieșit învingător.

Aproximativ 48,7 milioane de alegători înscrişi pe listele electorale sunt așteptați să voteze începând cu ora locală 08:00 (06:00 GMT). Secţiile de votare din Franţa vor fi deschise până la ora locală 19:00, iar în unele locuri, cum ar fi marile orașe inclusiv capitala Paris, până la ora locală 20:00. Din cauza diferenţei de fus orar, votul a început mai devreme cu o zi în unele teritorii de peste mări și în Americi.

În Franţa, publicarea oricăror rezultate, parţiale sau finale, este interzisă până la închiderea ultimelor secţii de votare, la ora locală 20.00 (18.00 GMT) şi abia atunci presa va publica primele estimări bazate pe sondajele la ieşirea de la urne.

Potrivit protocolului sanitar stabilit pentru aceste alegeri, nu este obligatoriu să se poarte mască sau să se păstreze distanţele care erau necesare în perioada de vârf a crizei de COVID-19, deşi guvernul recomandă aceste măsuri persoanelor aflate în situaţii vulnerabile şi mai ales în cazul în care sunt infectate.

Dacă președintele Macron nu va fi reales, noul președinte va avea timp până pe 13 mai pentru a prelua funcția. Apoi, atenția se va îndrepta către alegerile pentru Adunarea Națională (camera inferioară a Parlamentului francez). Toate locurile de acolo vor fi puse în joc, într-un sistem similar de vot în două tururi, pe 12 și 19 iunie.

Înfruntarea titanilor: Macron și Le Pen

Cei doi candidați care luptă pentru președinția franceză și-au lansat atacuri amare unul asupra celuilalt în încercarea finală de a câștiga milioane de alegători indeciși înainte de alegerile de duminică, scrie BBC News.

Centristul Emmanuel Macron își propune să devină primul președinte în exercițiu care câștigă un al doilea mandat după de 20 de ani.

CITEȘTE ȘI: Dominic Fritz, la căminul pentru vârstnici

Aceasta a declarat la finalul campaniei electorale pentru turul al doilea că extrema dreaptă a lui Marine Le Pen a fost alimentată de nefericire și riscă să creeze o societate a urii și a fracturilor.

Sondajele de opinie îi conferă președintelui în exercițiu avantaj în turul doi, dar partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen nu a fost niciodată atât de aproape de putere, motiv pentru care miza este foarte mare.

Problema numărul unu în aceste alegeri a fost creșterea costului vieții pentru francezul de rând, de la facturile la energie și prețurile la alimente până la prețul combustibilului.

Aceste Probleme au fost identificate foarte devreme de echipa de campanie a lui Marine Le Pen, iar aceasta și-a fixat narațiunea electorală în această direcție, spunând că va face un guvern de unitate națională dacă va fi aleasă, care va lucra pentru a combate costul ridicat al vieții, precum și un referendum privind imigrația și interzicerea mai multor obiceiuri islamice. Mesajul ei simplu către alegători a fost: „aveți în față alegerea Macron sau Franța”.

La rândul său, Emmanuel Macron a spus că „aceste alegeri sunt o formă de referendum, despre secularism și despre Europa”. Președintele francez a susținut că ideea lui Marine Le Pen despre o „Europă a națiunilor” ar însemna sfârșitul UE.

În ultimele zile de campanie, președintele francez a invocat votul pentru brexit al britanicilor și alegerea lui Donald Trump în SUA drept niște defecte democratice care nu ar trebui repetate în Franța prin alegerea lui Marine Le Pen. „Sunt milioane de oameni care, cu câteva ore înainte de Brexit, au decis ce rost avea să meargă la vot. Milioane au făcut la fel în 2016 cu Trump. A doua zi s-au trezit mahmuri”, a spus Macron într-un apel TV adresat alegătorilor francezi în această săptămână.

Acuzându-l că o insultă atât pe ea, cât și pe cei care au votat-o, Marine Le Pen a spus, referindu-se la Macron, că Franța a îndurat cinci ani de haos și ar putea redescoperi pacea și respectul cu ea la cârma țării.

„Între ciumă și holeră”

Cea mai mare problemă pentru ambii candidați este numărul mare de alegători care urmează să voteze în alb (adică să-și anuleze votul) sau chiar să nu voteze deloc.

Sondajele sugerează că prezența la vot în turul doi ar putea fi cea mai scăzută din 1969 încoace.

De altfel, nemulțumirea populară față de politicile centriste ale președintelui Macron și față de politica de masă, în general, a fost scoasă la iveală în primul tur, când peste jumătate din electorat a susținut extrema dreaptă sau extrema stângă.

În timp ce unul din trei dintre acești alegători de extremă stângă îl vor susține pe Emmanuel Macron, există un număr considerabil de alegători francezi care îl displace atât de mult încât ar prefera să voteze pentru extrema dreaptă.

Unul dintre francezii care merg la vot duminică a declarat pentru BBC că nu îi place ideea de a vota pentru Marine Le Pen, dar „când alegi între holeră și ciumă, alegi pe cel mai mic dintre cele două rele”.

Ce arată sondajele și cum votează francezii

Sondajele arată un scrutin mult mai strâns decât alegerile din 2017. Macron și Le Pen și-au mărit amândoi cota totală de voturi în primul tur al alegerilor din acest an, comparativ cu 2017, dar sondajele dinaintea primului tur din 10 aprilie au arătat că Le Pen s-a bucurat de o creștere a sprijinului popular cu doar două săptămâni înainte de vot.

Sondajul Ifop-Fiducial publicat pe 10 aprilie sugerează că Macron ar câștiga scrutinul de duminică cu 51% la 49%. Un alt sondaj cu privire la intențiile de vot din turul al doilea, efectuat de Ipsos după ce secțiile de votare s-au închis la finalul primului tur, a sugerat că Emmanuel Macron ar câștiga 54% din voturile populare în turul doi, iar Marine Le Pen 46% din sufragii. Aproximativ 12% dintre respondenți au declarat că sunt încă indeciși.

Sondajul sugera că Macron va câștiga sprijinul unei majorități a alegătorilor Verzilor și de centru-dreapta, în timp ce Le Pen va câștiga sprijinul a 85% din electoratul lui Eric Zemmour. Alegătorii lui Jean-Luc Mélenchon au fost împărțiți mai mult sau mai puțin egal între susținerea lui Macron (34%), Le Pen (30%) și (36%) abținere.

Analiștii politici spun adesea că francezii votează cu inima în turul întâi, apoi votează cu capul în turul al doilea, ceea ce înseamnă că își aleg mai întâi candidatul ideal, apoi optează pentru cel mai mic dintre cele două rele în al doilea tur, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *