Ajutor de stat consistent pentru fermierii din Timiș

ferma pasari 1

Creşterea păsărilor este unul dintre domeniile zootehnice care a cunoscut o dezvoltare remarcabilă în ultimii ani la nivelul judeţului Timiş, iar întreprinzătorii activi pe acest segment vor putea accesa un sprijin consistent.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat recent un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr.227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol. Potrivit Legii 227/2018, sprijinul se acordă pentru ferme în care sunt crescute găini şi cocoși de reproducție tineret şi adulţi, pui de carne, găini ouătoare, pui de curcă pentru producția de carne, curci şi curcani de reproducție adulţi şi tineret, gâşte şi gâscani de reproducție, boboci de gâscă, rațe şi răţoi de reproducție, inclusiv tineret de înlocuire şi boboci de rață.

Ajutorul de stat se acordă pe câteva componente: pentru înființarea de ferme de reproducție sau stații de incubație ori ferme de creștere, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar prevăzute în aceeaşi lege; pentru investiții în ferme de reproducție sau în stații de incubație ori în ferme de creștere, aflate în activitate sau în conservare, care se încadrează în capacitățile maxime de cazare/producție/beneficiar prevăzute; pentru mărirea capacității de cazare/producție pentru ferma de reproducție sau stația de incubație ori ferma de creștere existente, până la capacitatea maximă de cazare/producție/beneficiar prevăzută.

În funcție de activitatea desfășurată și de categoria de animale, există condiţionări care ţin de capacităţile disponibile în exploataţiile avicole care doresc obţinerea sprijinului. Astfel, în sfera reproducţiei se cer pentru păsările tinere cel mult 36.000 de locuri de cazare sau producție, iar pentru cele adulte 60.000 de locuri, în timp ce pentru incubaţie limita superioară este de 1.765.000 de locuri. În activitatea de creștere a păsărilor, capacităţile maxime ale beneficiarilor sunt de 200.000 de locuri pentru găinile ouătoare, de 350.000 de locuri pentru puii de găină pentru carne, respectiv de 150.000 de locuri destinate puilor de curcă pentru carne. Este de reţinut faptul că beneficiarii programului de susținere pentru activitatea de reproducție, de incubație și de creștere în sectorul avicol nu pot accesa simultan sprijin și prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, pentru aceleași măsuri reglementate de noul act normativ.

Cheltuieli obligatorii

Cheltuielile eligibile necesare realizării investițiilor realizate în baza programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație sau de creștere în sectorul avicol sunt: construirea stațiilor de incubație, a fermelor de reproducție sau de creștere noi; achiziționarea prin proceduri clasice sau prin leasing de utilaje și echipamente, respectiv echipamentele pentru furajare și adăpare, microclimat, depozitarea, evacuarea și tratarea dejecțiilor; costuri cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, consultanță și autorizații, precum și alte costuri generale.

Nivelul ajutorului de stat poate ajunge la 40 la sută din cheltuielile eligibile şi poate creşte cu câte 20 de procente – fără a depăși 90 la sută – pentru tinerii fermieri sau cei care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în program. De un sprijin mai consistent pot beneficia investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte dificultăţi specifice, precum şi investiţiile colective realizate de către crescătorii de păsări. Potrivit proiectului elaborat de MADR, sprijinul porneşte de la 23 de euro/loc de cazare pentru găini de reproducție, iar maximumul prevăzut este de 143 de euro/loc pentru curci de reproducție. Pentru pui de carne, costul prevăzut de actul normativ este de 16 euro/loc de cazare, respectiv de 64 de euro/loc de cazare pentru puii de curcă.

Numărul de locuri de cazare realizate trebuie să reiasă din documentația tehnică a proiectului. Proiectul legislativ mai stipulează că beneficiarii ajutorului de stat pot transfera sau vinde investiția realizată prin Program înainte de expirarea termenului de zece ani de la finalizarea acesteia doar cu acordul Ministerului Agriculturii şi cu obligația ca noul proprietar să menţină activitatea de creștere sau reproducție sau incubație până la sfârșitul perioadei menționate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *