Aici sunt banii dumneavoastră!

Chiruegie Vasculara

Modernizare nefinalizată la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara, după ce procurorii au luat în vizor donațiile pacienților

Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara – renovată și modernizată prin donații, sponsorizări și finanțare de la autoritățile județene – va fi inaugurată astăzi. Din lipsă de bani, doar o parte dintre lucrări au fost finalizate.

Luna aprilie a anului trecut a fost de rău augur pentru secția condusă de prof. dr. Mihai Ionac, întrucât donațiile – una dintre sursele de finanțare a proiectului de modernizare – au intrat în vizorul procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Cercetările au venit ca urmare a raportului redactat ulterior controlului efectuat la începutul anului trecut de o echipă de audit a Camerei de Conturi Timiș, care a iscat suspiciunea că operațiile pacienților ar fi fost condiționate de medici. Conform raportului respectiv, donații în valoare de 5.000 de lei au fost făcute de pacienți chiar în ziua internării și nu la externare, ca semn de mulțumire.

Astfel că, în prezent, trei saloane au rămas fără mobilier nou, iar câteva spații utilitare (boxa de curățenie, camerele medicilor, oficiul alimentar…) nu au fost renovate.

Mihai-Ionac”Oficiul alimentar este comun cu cel al Clinicii de Cardiologie. Nu am mai reușit să adunăm bani după articolele apărute în presă (ca urmare a anchetelor procurorilor – n.r.). Vom face lucrările când vom avea finanțare”, a declarat, miercuri, prof. dr. Mihai Ionac.

Clinica de Chirurgie Vasculară este cea mai tânără din cadrul spitalului, anul acesta împlinind zece ani de existență. Ea a fost înființată de actualul șef de clinică, prof. dr. Mihai Ionac, la scurt timp după instalarea sa în funcția de director al Spitalului Județean, în anul 2005. O idee genială având în vedere că, la pierderea fotoliului directorial în anul 2008, acesta a preluat conducerea secției.

Renovare începută în forță și abia finalizată

În lipsa finanţării de la stat, medicii au început, în toamna anului 2013, strângerea de fonduri pentru a echipa corespunzator clinica. Inițial, marea problemă erau toaletele, pe secţie existând doar două băi comune – neadaptate persoanelor cu nevoi speciale, cum sunt o parte dintre pacienți -, atât pentru bolnavi, cât şi pentru rudele acestora, fiecare salon modernizat urmând să aibă o baie proprie, special construită pentru nevoile bolnavilor operaţi. S-a estimat că 150.000 de euro este suma necesară. La jumătatea lunii noiembrie 2013 – conform articolelor și declarațiilor prof. dr. Mihai Ionac apărute în presă -, doctorii au reuşit să strângă 50.000 de euro şi început o parte din lucrările de modernizare.

La numai o lună de la demararea acțiunii – în luna decembrie – trei dintre cele nouă saloane erau renovate! La acea dată s-au investit din fondurile strânse, 70.000 de euro, fiind nevoie de alte 90.000 pentru finalizarea celorlalte saloane.

Un an mai târziu, în 2014, la finalul lunii noiembrie, opt saloane erau renovate (încă cinci) și aproape 100.000 de euro direcționați în aceste lucrări.

”Mai avem încă două saloane de renovat (adică zece, nu nouă! – n.r.), holurile și cabinetele noastre, pe care le lăsăm la sfârșit. Banii din partea primăriei nu au mai venit, acolo am rămas doar cu promisiunile, lucrurile s-au blocat. Primăria Timișoara a promis 30.000 de euro, am fi fost terminați cu toate saloanele, dacă am fi primit banii. Domnul Bojin ne-a promis 40.000 de euro, ne-a dat 45.000 de euro, lucrările cu banii de la Consiliul Județean Timiș s-au finalizat acum două luni. Pentru domnul Bojin am toată stima”, a declarat, în 28 noiembrie 2014, prof. dr. Mihai Ionac.

La începutul lunii aprilie 2014, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Timișoara anunța continuarea lucrărilor de renovare a secției, după ce Consiliul Județean Timiș (CJT) și-a ținut promisiunea de a aloca 200.000 de lei (circa 45.000 de euro) în acest scop – banii permițând ca, în această nouă etapă, alte trei saloane (adică un total de 11, nu zece și nici nouă!) ale secției să fie reconstruite și să fie pus în funcțiune sistemul de alarmare a asistentelor.

Pentru susținerea acordată secției, medicii și Asociația CompasX (înființată pentru reducerea numărului de amputații și condusă de prof. dr. Mihai Ionac) au oferit CJT o diplomă și titlul de ”partener exclusiv”. În martie anul trecut, un nou salon (al nouălea!) era inaugurat după lucrările de modernizare.

De ce a fost nevoie de banii pacienților

Din motive doar el știute, astăzi, prof. dr. Mihai Ionac este gata să taie din nou panglica, deși secția pe care o conduce nu a fost renovată complet, iar inaugurări parțiale au mai avut loc și în trecut. În comunicatul emis cu acest prilej, pacienții sunt – pentru prima dată de la începutul proiectului de modernizare – amintiți ca făcând parte dintre donatori. De altfel, echipa de audit a verificat donațiile făcute asociației CompasX și a ajuns la concluzia că majoritatea filantropilor, persoane fizice care au dat bani pentru renovare, erau pacienți ai clinicii care au donat sumele chiar în ziua internării. Întrebat, miercuri, de ce a fost nevoie de banii pacienților, prof. dr. Mihai Ionac nu a dorit să răspundă.

Nouă saloane și 27 de paturi

Potrivit celui mai recent comunicat transmis de prof. dr. Mihai Ionac, bugetul proiectului de modernizare al Clinicii de Chirgie Vasculară a fost de aproximativ 150.000 de euro, din care aproximativ 70.000 de euro au venit prin donații și sponsorizări de la firme private și pacienți, iar circa 55.000 de euro au fost alocați de către CJT.

În urma acestor lucrări, fiecare salon include sursă de oxigen și de aspirație, baie dotată cu toate accesoriile pentru persoanele cu dizabilități, iar fiecare pat are alarmă și lumină individuală. Pacienții dispun de acces la internet prin rețea wi-fi. Finisările sunt realizate cu materiale speciale destinate uzului în spitale. În momentul de faţă, clinica dispune de nouă saloane și 27 de paturi. În cadrul secției activează în prezent 19 medici, nouă asistente şi cinci infirmiere, care asigură îngrijirea a peste 2.000 de pacienţi anual.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *