Ai termopane la bucătărie şi foloseşti gaze naturale?

centrala termica

Persoanele care au în casă aparate care folosesc gaze, precum aragazul sau centrala termică, şi care au geamuri termopane în încăperile în care acestea se găsesc, sunt obligate, conform legislaţiei, să monteze detectoare de gaz, altfel riscă amenzi de mii de lei.

Potrivit normelor în vigoare, când este vorba de instalaţiile interioare pentru folosirea gazelor, şi ca acestea să funcţioneze în siguranţă, volumul interior minim al încăperilor trebuie să fie de 18 mc pentru orice tip de încăpere (mai puţin bucătăriile şi băile) şi de 7,5 mc pentru băi şi bucătării. Totodată, trebuie să se asigure aerul necesar arderii, ventilarea naturală/mecanică şi evacuarea gazelor de ardere în exterior.

În ceea ce priveşte ferestrele, acestea sunt obligatorii pentru toate încăperile în care sunt montate aparate consumatoare de gaz. Ferestrele trebuie să fie capabile să cedeze la presiuni de cel puţin 1.180 Pa şi trebuie să aibă o suprafaţă minimă totală de 0,03 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din beton armat, sau de 0,05 mp pentru fiecare mc de volum net de încăpere, în cazul construcţiilor din zidărie.

Totuşi, în situaţia în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcţie specială (cum sunt cele termopane sau cele securizate, de exemplu), ordinul Autorităţii Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) dispune că este obligatorie montarea detectoarelor de gaze care închid automat conducta de alimentare a aparatelor.

Persoanele fizice, care nu respectă aceaste norme pot fi amendate cu sume de la 2.000 la 4.000 de lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Ai termopane la bucătărie şi foloseşti gaze naturale?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *