Ai credit la bancă şi nu mai poţi să plăteşti ratele? Uite cum poţi scăpa de el

chei casa

Cheile de la casă vor acoperi creditele ipotecare pe care le au în primul rând românii aflaţi în executare silită, cărora banca nu le-a vândut încă garanţia ipotecară. Până acolo mai e însă un hop – actul normativ trebuie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Din 2009, Simona R. este proprietara unui apartament cu două camere, pentru care s-a împrumutat la bancă. Atunci, casa i-a fost evaluată la 97.000 de euro. Anul trecut însă, banca i-a refuzat cererea de refinanţare, pe motiv că imobilul mai valorează doar 50.000 de euro.

“Am fost chiar la unitatea bancară care mi-a evaluat apartamentul. Mi s-a spus că trebuie să vin cu o altă proprietate. Nu mi-au refinanţat creditul pe motiv că valoarea actuală a imobilului nu mai corespunde cu valoarea din momentul în care am luat împrumutul”, povesteşte Simona.

Dacă ar renunţa să mai plătească ratele, Simona şi-ar pierde apartamentul, dar ar avea de suferit şi părinţii ei, care au girat-o.

Simona ar putea fi unul dintre primii beneficiari ai legii dării în plată, recent adoptată de parlamentari, prin care orice credit ipotecar se poate stinge simplu: când titularul nu mai poate plăti ratele, va trimite o notificare băncii prin care anunţă că vrea să îi transmită dreptul de proprietate.

Din acel moment, omul nu va mai fi dator băncii. Banca nu va mai avea dreptul să recupereze întreaga valoare a împrumutului oferit, ci ar rămâne doar cu casa. Nu se va putea duce către alte proprietăţi ale debitorului sau către alte venituri ale acestuia.

Legea se aplică pentru creditele în derulare, iar notificarea băncii suspendă orice acţiune judiciară şi extrajudiciară îndreptată împotriva debitorului. Altfel spus, cei aflaţi în executare silită, de exemplu, care mai au încă bunul ipotecat, nu vor avea nimic de pierdut dacă vor solicita darea în plată.

Bancherii critică iniţiativa

“Nu avem ce face cu proprietăţile”, se apără bancherii, care susţin că proiectul favorizează samsarii imobiliari şi că principala consecinţă a acestei legi va fi limitarea creditării. Bancherii spun că îi vor scrie preşedintelui Klaus Iohannis şi îi vor cere să nu o promulge, pentru că ar fi neconstituţională.

Sursa:libertatea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *