Agenția Europeană a Medicamentului nu recomandă folosirea ivermectinei ca tratament împotriva Covid. Ce arată studiile

medicament 2

EMA, autoritatea europeană pentru reglementarea medicamentelor, a avertizat luni împotriva utilizării medicamentului antiparazitar produs de Merck & Co, ivermectina, ca tratament sau în prevenirea COVID-19, în afara studiilor clinice.

CITEȘTE ȘI: Germania înăspreşte restricţiile pentru perioada Paştelui: majoritatea magazinelor vor fi închise şi serviciile religioase anulate

Recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA) vine după avertismente similare din partea FDA, agenția americană de reglementare a medicamentelor și din partea companiei producătoare Merck, care au declarat că analiza datelor disponibile nu susține siguranța și eficacitatea medicamentului pentru tratarea COVID-19, relatează Reuters. EMA a declarat că ivermectina nu este aprobată pentru utilizare împotriva COVID-19 și că nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

Medicamentul controversat, promovat de unii medici, chiar și în SUA, ca tratament ”minune” pentru Covid-19, a fost la mare cerere inclusiv în România unde medicii veterinari s-au văzut obligați să tragă un semnal de alarmă când au realizat că rafturile farmaciilor s-au golit.

EMA a spus că a analizat datele disponibile și că rezultatele testelor clinice sunt variate. Studiile de laborator au stabilit că medicamentul ar putea bloca replicarea virusului, dar la concentrații mult mai mari de medicament decât la cele obținute din dozele autorizate în prezent.

„Deși ivermectina este în general bine tolerată la doze autorizate pentru alte indicații, efectele secundare ar putea crește odată cu dozele mult mai mari, necesare pentru a obține concentrații de ivermectină în plămâni, care să fie eficiente împotriva virusului”, a declarat EMA într-un comunicat. Comprimatele de ivermectină sunt aprobate în UE pentru tratarea viermilor paraziți și pentru uz veterinar la o gamă largă de specii de animale pentru paraziți interni și externi.

În ianuarie, românii au luat cu asalt farmaciile veterinare pe baza zvonului că ar exista studii care atestă eficiența ivermectinei în prevenția și tratamentul Covid-19. Stocurile de medicament antiparazitar s-au epuizat și s-a făcut chiar și listă de așteptare. Farmaciștii și medicii veterinari au avertizat de atunci că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindincată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns