”Afară cu politica din școală!” Apel al cadrelor didactice din județul Timiș

Sindicatele ies în stradă. Pichetare în mai multe orașe, printre care și Timișoara

Cadrele didactice au ajuns la limita disperării, implicarea politicului în actul de educație afectând calitatea învățământului, dar și colaborarea interinstituțională.

Un demers pentru stoparea acestui fenomen nociv este lansarea unui ”Apel pentru re-profesionalizarea managementului din sistemul de învățământ timișean”, semnat de Virgil Popescu, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Timiș-Spiru Haret. Iată apelul cadrelor didactice adresat liderilor politici din județul Timiș:

”Extrapolând proiectul național „România educata”, din dorința de a beneficia de un învățământ performant în județul Timiș, reiterăm importanța unei reale colaborări instituționale, a transparenței decizionale și implicit a renunțării la uzanțele prerogativelor ca unic răspuns la decizii fără fundament benefic pentru educație.

Numirile din funcțiile de conducere din cadrul unităților de învățământ între prerogativul inspectorului școlar general și ingerințe politice, a devenit o cutumă pe cât de nedorită pe atât de acceptată prin simplul fapt al continuității demersului. Mai mult decât atât, competențele manageriale și profesionale nu fac obiectul unei numiri dacă este asigurată amiciția sau anumite afinități politice sau alianțe personale cu reprezentantul forului decizional, în speță IS] Timiș.

În acest sens, devine dificil, dacă nu imposibil, a asigura o coordonare proactivă și profesionistă învățământului timișean, generând un teritoriu propice presiunilor și intervențiilor de natură a diminua importanța educației în scopul unic de a favoriza alianțe de factură îndoielnică. În contextul favorizării unor interese care nu converg spre asigurarea performanței educaționale, devine prioritară relaționarea optimă cu forul superior în detrimentul acțiunii de promovare a actului educațional generator de valoare.

Exemple de practică deficitară sunt multiple, de genul unui profesor care nu promovează concursul de director dar este ulterior numit în funcție prin detașare, culmea, învățământului, la nivel de director de unitate de învățământ este înlocuită performanța dovedită, fără nicio explicație sau consultare prealabilă pentru a include politicul de la nivelul administrației locale.

De asemenea, un director preocupat de instituția care asigură șanse la educație, în absența posibilității de a susține concurs pe post, este schimbat fără a se avea în vedere faptul că la momentul respectiv existau demersuri inițiate pentru soluționarea unor probleme stringente ale instituției.

În consecință, considerăm oportună o acțiune comună de restabilizare a comunicării interinstituționale, a transparenței decizionale, a unui dialog care să aibă în vedere doar interesul sistemului de învățământ în sensul asigurării unei coordonări care să genereze încredere la nivelul colectivului de cadre didactice și nedidactice și care să oblige la performanță prin profesionalism.

CITEȘTE ȘI: Veste bună pentru șoferi! În Timișoara pornesc cele 16 stații de încărcare a vehiculelor electrice

Coroborând intenția declarată cu salutara intervenție a Consiliului Local Timișoara, având în vedere importanța educației, asumată și promovată de președintele României, facem un apel către toți factorii decizionali care pot avea implicare întru promovarea unui management de calitate în instituțiile de învățământ din județul Timiș. Având convingerea asupra integrității de opinie și acțiune a liderilor politici ai acestui județ, vă asigurăm de deplina colaborare în vederea concretizării demersului comun printr-un pact în interesul educației din Timiș”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “”Afară cu politica din școală!” Apel al cadrelor didactice din județul Timiș

  1. curatenia trebuie demarata de la ISJ. Indiferent de partidele de la putere in toate judetele inspectorii sunt numiti politic in majoritatea cazurilor fiind niste indivizi semidocti. Daca cumnata unui ex-prim ministru, o educatoare de sat prapadit este impinsa de partid in fotoliu de inspector acestea sunt consecintele. Intr-o tara in care exista normalitate nu exista ISJ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *