Afacerea derulată de un celebru chirurg timișorean cu… spitalul la care lucrează a tras obloanele

magazin judetean

Controlul efectuat de auditorii Camerei de Conturi Timiș, în 2014, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara a pus, finalmente, pe butuci afacerea doctorului Fulger Lazăr, șef al Clinicii Chirurgie II din SCJUT și președinte al Colegiului Medicilor Timiș.

În articolul intitulat “Președintele Colegiului Medicilor Timiș are o afacere ca o floare rară” și publicat în ediția din 26 octombrie 2016 a ziarului nostru, v-am prezentat dedesubturile afacerii înfloritoare care a rezistat zeci de ani la parterul Județeanului.

Ikebana SRL (unul dintre cei doi asociați era, la acel moment, chirurgul Fulger Lazăr, care intrase în SRL în ianuarie 2006), firmă care opera cele două magazine, unul de comerț cu amănuntul și unul cu profil fast-food, în stânga și în dreapta holului de la intrarea principală (suprafața cumulată este de 193 de metri pătrați) – un vad excepțional, în condițiile circulației intense în acel perimetru, de mii de persoane în fiecare zi, – plăteau o chirie ridicol de mică, de doar șase lei pe metru pătrat! Asta în condițiile în care spitalul încasa de la alți chiriași ai săi sume și de 120 de ori mai mari! Exemplul concret menționat de auditorii Camerei de Conturi Timiș a fost cel al SC Triamed SRL, care plătea 7.931 de lei pe lună pentru o suprafață de 11 metri pătrați.

Nu toată lumea închide ochii

O observație se impune: situația halucinantă prezentată în raportul de audit din 2014 nu avea cum să fi scăpat nici auditorilor care verificaseră actele contabile ale Spitalului Județean în anii anteriori, ceea ce înseamnă că cineva, undeva, a închis ochii. Doar că ascensiunea din ultimii cinci ani în ierarhia Camerei de Conturi Timiș a celor doi auditori cu același… nume și prenume, care s-au obișnuit să provoace insomnii mahărilor din administrația locală – ne referim, desigur, la actualul director al instituției, Florin Cornel Popovici, și la tizul său, directorul adjunct Florin Popovici -, a fost fatală și afacerii ca o floare rară a președintelui Colegiului Medicilor Timiș…

Contract pe genunchi: spitalul câștigă bani de semințe, chiriașul – milioane

Până să ajungem în prezent, e necesară o recapitulare a celor expuse în articolul din 2016:

“În contractul încheiat în 12 aprilie 2002, între Spitalul Județean și firma respectivă (n.r. – SC Ikebana
SRL), s-a stipulat că acesta s-a încheiat pe o durată de cinci ani (deci până în 2007), urmând ca, la împlinirea acelui termen, contractul să se prelungească până la… amortizarea totală a cheltuielilor privind investiția în amenajarea holului principal de la intrarea în spital. Respectiva clauză a fost reactivată printr- un act adițional încheiat în anul 2006. În acel act adițional, valoarea chiriei era stabilită la 6,05 lei/metru pătrat, sumă care urma să se reactualizeze anual, în funcție de rata inflației, precizându- se că fiecare modificare a cuantumului chiriei urma să fie prevăzută prin act adițional la contractul de închiriere. Doar că auditorii au constatat că, până la data efectuării respectivului control, ianuarie-februarie 2014, nu s-a încheiat nici un alt act adițional la contractul de închiriere, astfel că prețul chiriei era același ca în 2006! Mai mult, atât în contractul de închiriere încheiat în 2002, cât și în actul adițional semnat în 2006, s-a stipulat că jumătate din valoarea chiriei lunare va reprezenta chiria pentru spațiul închiriat, iar cealaltă jumătate va reprezenta parte din valoarea investițiilor efectuate de chiriaș în amenajări.

Adică spitalul nu factura decât jumătate din chiria calculată, cealaltă jumătate a chiriei nefiind evidențiată în nici un fel în actele SCJUT! Descoperind toate aceste aspecte, echipa de audit a luat, la acel moment, următoarea decizie: «În vederea recunoașterii fiscale a amortizării investițiilor efectuate la amenajarea spațiului din incinta Spitalului Județean de către SC Ikebana SRL, auditorii publici externi au solicitat Aministrației Județene a Finanțelor Publice Timiș din cadrul DGRFP Timișoara un control operativ cu privire la acest aspect». În urma controlului operativ întreprins de inspectorii ANAF, s-a stabilit că respectiva societate comercială și-a recuperat fiscal investiția de 212.104,95 lei încă din anul 2009! Ca atare, potrivit echipei de audit, și din acest punct de vedere, dacă mai era necesar, termenul de operare a «contractului de închiriere a expirat (…) în anul 2009».

De asemenea, auditorii Camerei de Conturi Timiș făceau următoarea observație: dacă dintr-o cifră de afaceri de 18.856.442 lei, înregistrată de SC Ikebana SRL în perioada 2003-2012, în urma contractului încheiat cu Spitalul Județean, respectiva societate comercială nu și-a recuperat o investiție de 212.105 lei, atunci înseamnă că managementul acesteia a fost defectuos și nu oportunitățile de afaceri puse la dispoziție de SCJUT prin vadul comercial abundent sunt de vină…”.

Obligată de Camera de Conturi Timiș să solicite în instanță rezilierea contractului cu SC Ikebana SRL, conducerea SCJUT s-a conformat, în data de 21 septembrie 2016, Tribunalul Timiș constatând încetarea respectivului contract și dispunând evacuarea firmei SC Ikebana SRL din acel spațiu.

Un detaliu interesant: reprezentanții SC Ikebana SRL au prezentat în instanță o expertiză extrajudiciară plătită de firmă, în care se concluziona că investiția făcută de doctorul Fulger Lazăr și asociatul său – 65.649 de euro, sumă menționată în procesul- verbal de recepție încheiat în 12 mai 2004 – urma să fie recuperată abia în data de 31 mai 2039. Adică după 35 de ani! “Precizia” expertului adus la proces de SCIkebana SRL n-a convins, după cum s-a văzut, instanța de fond…

Sentința Tribunalului Timiș a rămas în picioare și la Curtea de Apel Timișoara, decizia acesteia, din 18 aprilie 2019, punând practic lacătul pe afacerea Ikebana.

Coincidență și nu prea, închiderea celor două magazine din spital ale SC Ikebana SRL nu l-a mai prins patron pe doctorul Fulger Lazăr, care exact în prima jumătate a lunii aprilie a ieșit din firmă, conform datelor existente în arhiva Oficiului Registrului Comerțului Timiș. Un gest care trebuia făcut mai demult, mult mai demult. Cu vreo 12-13 ani în urmă, după intrarea în vigoare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care impunea mai multe interdicții managerilor și șefilor de secții din spitale.

Interdicție ignorată de peste un deceniu

Astfel, încă de la publicarea legii, dar și ulterior, după modificări și completări, s-a prevăzut că reprezintă conflict de interese deţinerea de către manager sau șeful de secție de părţi sociale, acţiuni sau interese la firme care stabilesc relaţii comerciale cu spitalul la care persoana în cauză exercită funcția respectivă.

afacere medic 3

A avut SC Ikebana SRL relații comerciale cu Spitalul Județean Timișoara, acolo unde profesorul
Fulger Lazăr este șef de secție de la finele anului 2006 și până astăzi? Păi dacă între cele două entități, spitalul și firma, nu s-a derulat o relație comercială, atunci despre ce relație ar putea
fi vorba? De iubire, de încredere reciprocă?!

Garderobă pentru vizitatori?

Acum vreo două săptămâni, actualii proprietari ai SC Ikebana SRL și-au anunțat onorata clientelă că trag obloanele începând cu data de 26 iunie.

afacere medic 2

L-am întrebat pe managerul Spitalului Județean, medicul Marius Craina, ce se va întâmpla în spațiile eliberate de Ikebana SRL și am aflat următoarele:

“Maxim săptămâna viitoare dăm drumul la procedura de licitație. I-am lăsat o săptămână pe șefii de secție să se gândească și să vină cu propuneri ce vor să facem în pațiile respective. Se pare că cel din dreapta, cum intrăm în spital, va rămâne unitate de alimentație, ceva la standarde europene, dar fără gătit, iar în celălalt am putea face un vestiar- garderobă, pentru tot ceînseamnă persoane care intră în Spitalul Județean. Dacă majoritatea va hotărî că nu facem garderobă, atunci scoatem și spațiul acesta la licitație”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Afacerea derulată de un celebru chirurg timișorean cu… spitalul la care lucrează a tras obloanele

    1. Ăla e. Dar nu vrea primar așa aiurea. Vrea pentru că vrea să ajute oamenii, să le fie bine, să nu le fie rău.
      Da’ lui nea Fulger nu in mai ajungea salariul, sau? Că asistentele aveau liste cu tarifarul. Bine, nici cu Craina nu îmi e rusine, dar ăsta e mai smart, nu pune așa la vedere lucrurile. El e cu firme de casă, alege “oameni de încredere”. Ajunge să te uiți la furnizorii din ultima perioadă de pe la Județean, te prinzi repede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *