Administrația locală se ia la trântă cu Curtea de Conturi

Consiliul Local Timisoara 2

Trezindu-se cu prejudicii de milioane de lei, calculate în urma controalelor Curții de Conturi, pentru finanțarea echipelor sportive cu care s-au asociat, atât Consiliul Județean Timiș, cât și Consiliul Local Timișoara au decis să-și angajeze avocați pentru a fi reprezentate în justiție.

Mai mult, CJT a hotărât să achiziționeze și servicii de expertiză contabilă pentru verificarea modului în care au fost folosite fondurile alocate în perioada 2010-2015 pentru asociațiile sportive în care este membru. În hotărârea privind serviciile juridice de consultanță și reprezentare se precizează că prestațiile vor fi efectuate în litigiul având ca obiect anularea măsurilor dispuse de către Curtea de Conturi a României. Deciziile au fost luate, dar nu fără unele obiecții din partea consilierilor județeni PNL.

La ședința în plen de joi a Consiliului Local Timișoara, însă, a fost nevoie de mai mult de o oră până când proiectul de achiziționare a serviciilor juridice externe a fost aprobat, consilierii PSD abținându-se. Ei au motivat această atitudine prin faptul că nu se știe dacă nu cumva peste câțiva ani vreun organ de control va considera că și cheltuiala cu avocații este nejustificată, legea lăsând loc la interpretări prin sintagma „în situații temeinic justificate”.

Liniștea secretarului Ioan Cojocari

Așteptând cu mult calm să iasă la pensie, secretarul Ioan Cojocari le-a explicat aleșilor, de la început, că peste patru luni, atât ei, cât și el vor fi istorie, iar în privința lui ACS Poli nu au de ce să-și facă griji, pentru că nu vor putea avea probleme penale, ci doar materiale. S-a dat pe el însuși ca exemplu, spunând că el are sechestru pe avere în valoare de mai multe milioane de euro, astfel că încă două-trei milioane în plus nu reprezintă mare lucru.

Cum unii consilieri aveau îndoieli și în privința semnăturilor care se aflau pe referatul atașat proiectului, Ioan Cojocari le-a explicat cele cinci porunci ale funcționarului public: „1. Să nu gândești; 2. Dacă gândești, să nu vorbești; 3. Dacă vorbești, să nu scrii; 4. Dacă scrii, să nu semnezi; 5. Dacă semnezi, să nu te miri”.

Oricum, încrederea în serviciul juridic al primăriei nu atinge cote prea înalte, din moment ce este nevoie de avocați, cu toate justificările conducerii executive, care s-a străduit să explice că într-un proces există o grămadă de chichițe pe care doar avocații le stăpânesc.

Până la urmă, după ce aleșii de la putere și din opoziție și-au adresat diverse „amabilități” și au făcut recurs la declarații anterioare, majoritatea a funcționat, iar proiectul pentru angajarea unor avocați a fost aprobat cu 14 voturi pentru și șapte abțineri.

Limita la care vor ajunge costurile este cea prevăzută de achizițiile publice pentru produse sau servicii fără licitație, adică aproximativ 15.000 de euro fără TVA. Astăzi este ultima zi în care se poate depune contestația împotriva deciziei Curții de Conturi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *