Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

Într-una dintre recentele postări cu iz revoluționar ale lui Dominic Fritz, primarul Timișoarei își anunța fanii că a făcut o plângere penală “după ce inspectorii primăriei au constatat că proprietarii unei case aflată în zona istorică de protecție au făcut lucrări care nu erau prevăzute în autorizația eliberată de noi”.

Domnul primar a continuat cu detalii: “Aceste lucrări au dus la modificarea substanțială a aspectului acestui imobil. Pedeapsa pe care o riscă aceștia este de la 3 luni la un an închisoare sau amendă penală. Au dărâmat gardul vechi (deși în avizul primit de la Direcția Județeană pentru Cultură se preciza clar că acesta trebuie păstrat), au modificat ornamentele de pe acoperiș, au închis parțial una dintre terase, au creat noi goluri pentru geamuri și chiar o nouă intrare la demisol”. Iar în final, Dominic Fritz punea punctul pe “i”: “Nu au făcut-o doar de capul lor, ci au avut o armată de complici în administrație și alte instituții”.

 

Pentru unii – ciumă, pentru alții – mumă

Absolut corectă și de aplaudat poziția primarului Timișoarei, care a strâns, de altfel, cu această postare mii de aprecieri de la susținătorii săi. Din păcate, intransigența lui Dominic Fritz nu și-a mai făcut apariția într-o speță și mai clară. Ne referim, desigur, la încălcarea flagrantă a legislației în cazul casei unifamiliale transformate în bloc, caz prezentat pe larg de către ziarul nostru în mai multe articole publicate în luna iunie a.c.

Așa cum relatam în 6 iunie, în exclusivitate, userista Aida Szilagyi (actuală membră în Consiliul Local Timișoara) a reușit performanța de a edifica un bloc pe o autorizație de extindere a unei case unifamiliale și pe prelungirea acestei autorizații, ambele fiind acte emise nelegal de funcționarii Primăriei Municipiului Timișoara pe vremea administrațiilor Ciuhandu și Robu. La o săptămână de la dezvăluirile noastre, Tribunalul Timiș a dat prima sentință în procesul demarat de vecinul imobilului deținut de Aida Szilagyi și soțul său: instanța de fond a dispus anularea celor două autorizații de construire!

Au trecut aproape cinci luni de la devoalarea mânăriilor imobiliare comise de către cea mai vocală luptătoare împotriva fărădelegilor din timpul administrației peneliste, Aida Szilagyi, iar primarul Timișoarei a uitat brusc drumul către parchet. Asta deși în cazul de pe Strada Rapsodiei 13 se pronunțase inclusiv o instanță de judecată, în timp ce în speța în care Fritz făcuse plângere penală a fost vorba doar de un demers al primăriei.

Și, la fel ca eroii negativi din postarea primarului, nici Aida Szilagyi și soțul ei n-au făcut șmecheriile imobiliare “doar de capul lor, ci au avut o armată de complici în administrație și alte instituții”. Spre deosebire de domnul primar, noi n-avem nici o reținere în a nominaliza acele “alte instituții” și vom scrie, negru pe alb, că, în afară de funcționarii Direcției de Urbanism din Primăria Timișoara, care au emis nelegal autorizațiile de construire, soții Szilagyi nu ar fi putut să-și facă de cap dacă Inspectoratul Județean în Construcții Timiș n-ar fi închis ochii. Iar începând din iunie 2022, alți ochi au rămas închiși în Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, precum și în parchetele locale, inclusiv în DNA Timișoara. Sau, cine știe, polițiștii și procurorii așteaptă Paștele Cailor, moment la care Dominic Fritz le va face o plângere penală funcționarilor corupți care i-au permis Aidei Szilagyi și soțului său să facă bloc din casă unifamilială.

 

După autorizații de construire nelegale, o dispoziție de șantier în aceeași notă

Dacă în cazul prezentat pe Facebook de primarul Dominic Fritz, proprietarii imobilului au făcut lucrări care nu erau prevăzute în autorizația de construire, în speța de pe Strada Rapsodiei 13, înseși autorizațiile de construire (2403/2008 și 329/2017) fuseseră emise ilegal. Cităm din hotărârea Tribunalului Timiș: “Prin autorizaţiile de construire nr. 2403/10.09.2008  şi nr. 329/31.03.2017 (continuare lucrări) s-a autorizat nelegal o clădire cu 4 nivele supraterane (parter, etaj 1, etaj 2, mansardă parţială), încălcându-se prevederile PUZ aprobat prin HCL nr. 91/1998, aplicabil zonei (n.r. – PUZ-ul respectiv stabilea că regimul de înălțime din zonă era parter și două etaje)”.

Dar beneficiarii documentațiilor de urbanism emise cu încălcarea flagrantă a legislației, cuplul de investitori imobiliari Aida și Sorin Szilagyi, nu s-au mulțumit doar cu edificarea ilegală a mansardei. Nu, ei au supralicitat.

Vom prezenta, în continuare, pasaje din “Punctul de vedere asupra lucrărilor executate prin Autorizația de Construire nr. 329 din 31.03.2017”, document întocmit de un arhitect contactat de vecinul soților Szilagyi și aflat în dosarul cauzei nr. 2158/30/2018, în care, așa cum am arătat mai sus, s-a pronunțat, în 14 iunie a.c., instanța de fond, Tribunalul Timiș.

Conform arhitectului respectiv, în afară de nerespectarea regimului de înălțime reglementat prin PUZ, construcția în cauză încalcă și alte reglementări: procent de ocupare a terenului (POT) de 45,92% într-o zonă cu POT maxim 40% reglementat prin același PUZ; existența unui etaj peste garaj încalcă, și ea, prevederile PUZ-ului; modificările realizate pe bază de dispoziție de șantier (închiderea balconului, schimbarea de destinație a garajului în spațiu de locuit cu modificarea unui gol exterior) nu puteau fi efectuate în acest fel, ci ar fi fost necesară emiterea unei noi autorizații de construire. Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții specifică în mod clar că prin dispoziție de șantier se pot admite modificări locale ale soluţiilor tehnice din proiectele autorizate, fără emiterea unei noi autorizaţii de construire, numai dacă prin aceasta nu se modifică condiţiile de amplasament, alcătuirea structurală de ansamblu ori aspectul construcţiei.

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

 

Un primar super fain cu useriștii care au schelete prin dulapuri

Or fix ceea ce reclama domnul primar Fritz în speța prezentată de dumnealui pe Facebook – „aceste lucrări au dus la modificarea substanțială a aspectului acestui imobil” – s-a petrecut și în cazul blocului Aidei Szilagyi de pe Strada Rapsodiei 13. Da, dar Aida Szilagyi este membră de seamă în USR Timiș și reprezintă partidul oamenilor noi din politică în Consiliul Local Timișoara, așa că domnul Fritz și-a pierdut brusc apetitul de a redacta plângeri penale. Pesediștii și peneliștii pot lua oricând lecții de demagogie de la tânărul primar al Timișoarei, omul este doctor în domeniu. Iar Aida Szilagyi are toate motivele să continue și mai abitir lingușirea lui Dominic Fritz, o mostră fiind comentariul postat pe pagina de Facebook a acestuia în ziua începerii școlii: “Sunteți super fain cu copiii domn Primar!”. Nu doar cu copiii este super fain domnul Fritz, ci și cu useriștii care dețin schelete prin dulapuri…

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

Revenim la punctul de vedere al arhitectului consultat de vecinul soților Szilagyi, care, pe lângă aspectele clare de încălcare a reglementărilor în vigoare prezentate mai sus, a mai depistat și alte probleme. Cum ar fi, de exemplu, inexactitățile majore în exprimarea suprafeței construite reale a imobilului în diverse documente din documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire: suprafața construită este de 217,14 metri pătrați în memoriul de arhitectură și în cererea pentru emiterea autorizației de construire, 93,84 metri pătrați în autorizația de construire, respectiv 259 metri pătrați în extrasul de carte funciară.

În fine, arhitectul respectiv se referă și la faptul că “situația este neclară în ceea ce privește tipologia imobilului – locuință unifamilială sau locuință colectivă”, sesizând că “existența mai multor contoare poate indica faptul că acea construcție funcționează ca o construcție cu mai multe apartamente care funcționează și se gospodăresc separat, deci ca o locuință colectivă, indiferent de gradul de rudenie dintre locatari”.

 

Administrația Fritz, solidară cu funcționarii corupți

În 17 mai 2022, adică cu trei săptămâni înainte de publicarea primului articol pe acest subiect, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții, structura centrală, un punct de vedere pe speța de pe Strada Rapsodiei 13. Peste o lună, în 20 iunie, adică după ce deja făcusem public subiectul și se pronunțase și Tribunalul Timiș, ne-am trezit cu un răspuns din partea structurii locale, Inspectoratul Județean în Construcții Timiș, care ne informa senin că a solicitat un punct de vedere… Primăriei Municipiului Timișoara cu privire la aspectele semnalate de noi. Adică, în loc să facă propriile verificări, IJC Timiș le-a pasat această sarcină funcționarilor PMT. Adică fix celor care au emis nelegal autorizațiile de construire – permițând încălcarea regimului de înălțime stabilit prin PUZ – și care, mai apoi, au certificat că toate lucrările făcute în baza unei dispoziții de șantier, dar care modificau aspectul imobilului (lucru ilegal!), au fost în regulă, deși nu erau!

Au mai trecut apoi încă două luni și, în 29 august, IJC Timiș revine cu completarea: “Vă aducem la cunoștință că în urma solicitării făcute de către Inspectoratul Județean în Construcții Timiș Primăriei Municipiului Timișoara, aceasta a răspuns și a menționat că la imobilul în cauză nu au putut fi constatate abateri față de proiectul autorizat și dispoziția de șantier nr. 1/05.2018 anexată la procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor”.

Păi normal că nu au fost constatate abateri față de dispoziția de șantier, pentru că, la fel ca în cazul autorizațiilor de construire care au încălcat prevederile PUZ-ului, și dispoziția de șantier a încălcat Lega 50/1991! Practic, prin acest răspuns oficial, administrația Fritz a devenit complicea funcționarilor corupți care, în timpul administrațiilor Ciuhandu și Robu, au permis Aidei Szilagyi și soțului ei să-și facă ilegal bloc dintr-o casă unifamilială.

Dar să revenim la mail-ul primit la finele lunii august de la IJC Timiș și să mai spunem că inspectorii în construcții fac nonșalant pe proștii. Astfel, ei ne anunță că dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prevăzute la art. 26 al Legii 50/1991 se prescrie în termen de trei ani de la data săvârșirii faptei și că, “în cazul în care există dosar pe rolul instanței de judecată privind anularea autorizației de construire/desființare, nu se mai efectuează controlul privind respectarea prevederilor legale, având în vedere învestirea instanței de judecată privind controlul judecătoresc al legalității emiterii acesteia”.

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

 

Autoritățile au jucat Hora Unirii acum patru ani

De ce spunem că cei de la IJC Timiș fac pe proștii? Păi pentru că Inspectoratul Județean în Construcții Timiș a fost sesizat pe această speță CU PATRU ANI ÎN URMĂ de către proprietarii imobilului vecin cu blocul soților Szilagyi! În memoriul trimis către IJC Timiș și înregistrat la instituția respectivă în 5 APRILIE 2018, oamenii solicitau “verificarea autorizației de construire, a valabilității acesteia, a respectării condițiilor impuse de aceasta, a respectării proiectului și a prevederilor legale în construcții, iar pe de altă parte, sistarea lucrărilor până la clarificarea acestei situații”.

Cu alte cuvinte, la 5 APRILIE 2018, nu doar că nu trecuseră “trei ani de la data săvârșirii faptei”, dar inspectorii în construcții erau solicitați să intervină chiar în timpul săvârșirii acesteia! Cât despre existența vreunui “dosar pe rolul instanței de judecată privind anularea autorizației de construire/desființare”, la 5 APRILIE 2018, nu fusese demarat nici un proces pe această speță!

La 12 APRILIE 2018, în loc să trimită o echipă la locul faptei, să verifice aspectele sesizate de reclamanți, Inspectoratul Regional în Construcții Vest (forul superior IJC Timiș) a redirecționat petiția acestora către… complicii făptașilor, adică Primăriei Municipiului Timișoara și, în subsidiar, unei structuri controlate de aceasta, Direcția Poliției Locale – Serviciul Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal.

Astfel, complicii din primărie ai făptașilor erau rugați să dispună “verificarea aspectelor semnalate și luarea măsurilor legale ce se impun, cu informarea în termenul legal, a petentului, a IJC Timiș și a IRC Vest”. Caz școală de mușamalizare…

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

La 26 APRILIE 2018, arhitectul-șef al Timișoarei de la acea vreme, Emilian Sorin Ciurariu, îi informează pe petent și pe Inspectoratul Județean în Construcții Timiș că pe șantierul de pe Strada Rapsodiei 13 totul era în regulă și îl invita pe vecinul soților Szilagyi să se adreseze instanțelor judecătorești, dacă se considera prejudiciat de actele emise de primărie.

Lucru care s-a și întâmplat la 9 MAI 2018, adică după mai mult de o lună de la momentul sesizării Inspectoratului Județean în Construcții Timiș.

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

Cu fix două luni înaintea alegerilor locale din septembrie 2020, în 28 iulie, Aida Szilagyi își informa un amic de pe Facebook: “Dragă Vuki, este o mafie îngrozitoare în jurul lui Robu”. Femeia știa ce vorbea și avea și o probă irefutabilă: blocul pe care a reușit să-l facă ilegal dintr-o casă unifamilială.

Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

7 thoughts on “Administrația Fritz a devenit oficial complicea funcționarilor corupți care i-au permis useristei Aida Szilagyi să-și facă ilegal bloc dintr-o casă

  1. De discutați doar de fapte din ultimii 4 ani,faptele astea se intimpla de 30 de ani…..sau vad ca după limbaj va frica de usr ca la dracu de tamâie ….de ce oareee

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *