Adio despăgubiri pentru timişenii ale căror culturi au fost distruse de secetă!

seceta2

E pierdere de vreme ca agricultorii să mai aşteapte compensaţii financiare pentru pierderile suferite din cauza secetei de astă-vară. Chiar dacă pe canalele oficiale faptul nu a fost încă transmis, şefii asociaţiilor de producători agricoli l-au putut afla cu ocazia unei recente întrevederi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Este drept că după ce s-a pus problema unor despăgubiri pentru agricultorii afectaţi de secetă, ministrul Petre Daea nu s-a lansat în promisiuni ferme. Singurul lucru pe care l-a făgăduit a fost un avans de 70 la sută din plăţile pe suprafaţă, pentru toată suflarea din agricultură, însă n-a fost decât politicianism ieftin, pentru că procentul respectiv s-a plătit şi în anii trecuţi, fiind, de altfel, convenit cu Comisia Europeană cu mult timp în urmă, fără vreo legătură cu eventuale despăgubiri sau alte forme de sprijin compensatoriu.

MADR a decis, însă, ca în judeţul Timiş – unde pagubele de pe urma secetei au distrus în mare măsură culturile de porumb, soia şi floarea-soarelui – să se facă evaluări oficiale, de către echipe formate din reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi ai Direcţiei Agricole, la inspecţii participând şi funcţionari din cadrul primăriilor.

Până la urmă, însă, fermierii nu se vor alege cu nimic. Suntem în primul an în care ministerul de resort nu a catadicsit să prevadă un capitol bugetar pentru eventuale compensaţii pentru pierderi provocate de calamităţi. În trecut, fermierii au primit unele sume, fie direct, ca urmare a constatării oficiale a faptului că recoltele au fost diminuate cu mai mult de 30 de procente, ca efect al unor fenomene naturale extreme, fie prin subvenţionarea poliţelor de asigurare.

Iată, însă, că nici după rectificarea bugetară nu s-au alocat fonduri pentru agricultorii cu culturile calamitate, deşi pierderile de recolte de peste 30 la sută, mergând până la sută la sută, au fost constatate oficial în judeţul Timiş.

„Adevărul este că nu ne mai puneam mari speranţe, dar oricum dezamăgirea este mare după ce am primit confirmarea că nu se va plăti niciun leu pentru fermierii ale căror culturi au fost distruse de secetă. Nu a fost decât un joc politicianist din partea guvernanţilor, care au încercat să ne ducă cu zăhărelul din nou, doar mimând procuparea pentru soarta agricultorilor”, afirmă Nicolae Oprea, secretar al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Este drept, se mai vehiculează varianta acordării unor despăgubiri din bugetul anului viitor, însă puţini sunt cei dispuşi să mai creadă în promisiunile unor politicieni care în iulie se împăunau cu producţii „istorice” de păioase, de parcă ei le-ar fi obţinut şi nu agricultorii, iar când a venit vorba de un sprijin concret şi-au băgat coada între picioare.

Imagine de arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *