Adina Mocanu prezintă „Being Nina“ la Kunsthalle Bega

Adina Mocanu prezintă „Being Nina“ la Kunsthalle Bega

Kunsthalle Bega va găzdui sâmbătă, 23 octombrie, în intervalul orar 12,30 -13, în cadrul expoziției „Cronicile Viitorilor Supereroi“, performance-ul „Being Nina“ („Fiind Nina“), un performance imersiv în care Adina Mocanu își apropriază istoria Ninei Kulagina, o femeie cu abilități transcendentale care a activat la mijlocul secolului trecut în URSS, și pune în practică câteva dintre experimentele celebre ale Ninei.

Proiectul a început printr-o instalație video la Villa Rohannec (Saint- Brieuc, Franţa) dezvoltată în cadrul rezidenței artistice ‘A Villa of One’s Own’, și este, în prezent, un film experimental în dezvoltare.

„Being Nina” explorează dorința omului de a fi altfel, de a fi extraordinar, un Dumnezeu, de a deține puteri dincolo de natura sa. Filmul are 13 capitole și pornește de la o reconstituire a performance-urilor Ninei Kulagina, o gospodină rusă faimoasă pentru presupusele sale puteri psihokinetice, ale căror filme au fost distribuite ilegal din URSS în SUA în timpul Războiului Rece. Pe parcursul celor 13 capitole, puterile Ninei cresc exponențial și vedem trecerea ei de la o gospodină la o formă de zeitate.

„The Garlic, The Sphere and The Matches” reprezintă primul capitol al acestei povești cer se va devoala în contextul expoziţiei „Cronicile Viitorilor Supereroi“ curatoriate de Anca Verona Mihuleț, la care participă artiştii plastici Hyunjin Bek (Coreea de Sud), Adriana Chiruta (România) , Baptiste Debombourg (Franța), Heecheon Kim (Coreea de Sud), Fabio Lattanzi Antinori (UK), Lawrence Lek (UK), Dalibor Martinis (Croația), Adina Mocanu (România), Maria Pop Timaru (România), Larisa Sitar (România), Dimitar Solakov (Bulgaria) şi Stardust Architects (România)
Vizitabilă în spaţiul Kunsthalle Bega până în 20 martie 2022, expoziția „Cronicile Viitorilor Supereroi“ are ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, „Danielle: Chronicles of a Superheroine“ („Danielle:

Cronicile unei supereroine“), care urmărește eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoașterii și tehnologiei. Scrisă dintr-o dublă perspectivă, cea a unui gânditor futurist și cea a unei femei în devenire, „Danielle: Chronicles of a Superheroine“ este un manual care ne ajută să ne poziționăm în fața lucrurilor care vor veni și pentru care trebuie să fim pregătiți, de la migrație la încălzirea globală, de la diverse forme de competitivitate economică la transformarea emoțională și capacitatea de a împărți.

„Cei doisprezece artiști selectați pentru a intra în conversație cu Danielle pornesc de la interesul față de explorarea necunoscutului sau de la ideea de joc, urmărind extrapolarea unor experiențe personale în relație cu viitorul. Pozițiile prezentate în expoziție sunt rezultatul unor practici hibride, la limita dintre vizualitate, arhitectură, coregrafie, inginerie și performance. În egală măsură, expoziția conturează ideea unei meta-colectivități situate în afara distopiei globale, într-un punct în care se intersectează regiuni geografice (sud-estul Asiei și sud-estul Europei) și canale digitale, creând uneori haos, iar în alte împrejurări, o stabilitate pe cât de molipsitoare, pe atât de apăsătoare.

<<Cronicile Viitorilor Supereroi>>, un proiect conceput pe parcursul ultimilor doi ani, funcționează ca un aparat care își propune să analizeze funcția artei în relație cu o audiență tânără care este în căutare de răspunsuri la întrebări legate de trecerea timpului și îmbătrânire, viitorul planetei, relația cu paranormalul sau balansul dintre local și global. Programul de performance-uri și workshop-uri este concentrat pe relația dintre individ și comunitate, arhitectura spațiului de expoziție venind în sprijinul acestei formule de lucru”, subliniază curatorul Anca Verona Mihuleț.

Acest program cultural este realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului şi al Consiliului Local Timişoara, însă nu reprezintă în mod necesar poziția acestor instituţii. Conținutul său și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Proiectul este co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), dar nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Partenerii instituționali ai proiectului sunt Radio România Cultural, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Timiș, Universitatea de Arte Timișoara, Fundația Herczeg, PUNCH, Biblioteca Pavilion, Sfera Timișoarei, De-a Arhitectura, The Institute, SBS Foundation sponsorii – BEGA, Egeria, PINTeam şi Flexik Automation, iar partenerii media, Revista ARTA, Zeppelin, igloo, Observator cultural, Modernism.ro, Propagarta, IQads/SMARK, Renașterea Bănățeană, Agentia de Carte.ro, Bookhub.ro, Savantgarde, Ziarul Metropolis şi Iscoada.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *