Adeverințele medicale, solicitate doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ.
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au făcut publice documentele necesare la început de an școlar.
Printre acestea se numără: adeverința medicală de înscriere în colectivitate, avizul epidemiologic și fișa de vaccinări.
Acestea sunt necesare doar la înscrierea într-un nou ciclu de învățământ: creșă, grădiniță, clasa pregătitoare și clasa a IX-a.
La înscrierea în creșă sau grădiniță, este necesară o adeverință medicală de înscriere în colectivitate, eliberată de medicul de familie.
Părinții care își vor înscrie copiii în clasa pregătitoare au nevoie de fișa medicală de la grădiniță și de o adeverință medicală, în cazul în care a existat un cabinet medical în unitatea de învățământ.
Dacă grădinița nu a avut cabinet medical, copilul are nevoie de adeverința medicală de înscriere în colectivitate, împreună cu dovada vaccinărilor, eliberate de medicul de familie.
Dacă elevul a frecventat o școală care dispune de cabinet medical, sunt necesare fișa medicală de la școală și adeverința medicală eliberate de medicul școlii frecventate.
În cazul în care elevul a frecventat o școală fără cabinet medical, este necesară o adeverință medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada vaccinărilor), eliberată de medicul de familie.
În cazul transferului între unități de învățământ, dacă elevul a frecventat o unitate de învățământ cu cabinet medical propriu, este necesară fișa medicală de la unitatea de învățământ de la care se transferă, eliberată de medicul școlar.
Dacă elevul a frecventat o creșă, grădiniță sau școală fără cabinet medical propriu, este necesară o adeverință medicală de înscriere în colectivitate (împreună cu dovada vaccinărilor) – eliberată de medicul de familie.
Pe lângă documente este recomandat ca, la început de an școlar, copiii să efectueze câteva investigații și consulturi medicale: consultul medical general (evaluarea generală a stării de sănătate a copilului, realizată de medicul de familie), testarea acuității vizuale (verificarea vederii este esențială, mai ales pentru copiii care încep un nou ciclu școlar), examen ORL (evaluarea sănătății urechilor, nasului și gâtului pentru a depista eventualele probleme de auz sau alte afecțiuni respiratorii frecvente la copii), analizele de sânge (testele uzuale de sânge, hemoleucograma, sunt recomandate pentru a monitoriza starea generală de sănătate și a depista eventuale carențe, de exemplu anemia).
CITEȘTE ȘI: Fluctuaţii mari de temperatură în Banat, în această săptămână