Acuzații grave la adresa unor polițiști timișeni

Trei spărgători de locuințe au fost prinși în flagrant, fiind reținuți pentru 24 de ore. Cazul cercetat de procurori ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Timișoara scoate la iveală implicarea unor polițiști timișoreni în aceste fapte.

Conform anchetatorilor, hoții acționau în Timișoara, fiind coordonați de Grațian Ioan Pinter (implicat în mai multe activități infracționale printre care și comiterea de furturi prin efracție, comise la ”pont”, urmate de valorificarea pe piața neagră a bunurilor de valoare rezultate din comiterea infracțiunilor).

Se pare că Pinter obținea informații de la unii polițiști timișeni pe care, de-a lungul timpului i-a atras de partea sa oferindu-le bani și bunuri. Astfel, Pinter obținea informații de care avea nevoie pentru a-și duce la capăt planurile infracționale, având cunoștință chiar și despre posibile anchete penale care l-ar fi vizat.

”Ca urmare a cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că inculpatul Pinter Grațian Ioan a acţionat cu premeditare, în vederea culegerii de informații și pregătirii acțiunilor de pătrundere prin efracție în anumite imobile, cu scopul însușirii unor sume de bani sau altor valori, despre care avea indicii că s-ar afla în respectivele imobile.

Astfel, inculpatul a apelat, în prealabil, la sursele sale din rândul lucrătorilor de poliție, pentru a verifica în bazele de date informatizate, detaliile legate de identitatea și domiciliul persoanei vizate. Ulterior, membrii grupului infracţional care acţionau sub coordonarea inculpatului Pinter Grațian Ioan filau locația ţintă, pentru a identifica vulnerabilitățile și a stabili care ar fi modalitățile cele mai eficiente de pătrundere, inclusiv prin achiziția prealabilă de unelte speciale pentru forțarea ușilor de acces.

Când toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului acționau utilizând autoturisme închiriate sau cu numere de înmatriculare schimbate, cagule, mănuși și alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru pătrunderea prin efracție”, transmit reprezentanții DIICOT. Miercuri, Alin Erwin Muller și Cristian Gabriel Buta au dat o spargere în Timișoara, folosindu-se de cagule pentru a nu fi recunoscuți, hanorace cu glugă și mănuși.

Ei au forțat ușa de acces din spatele blocului cu un levier, apoi s-au întors la mașină pentru a lua alte scule de care aveau nevoie pentru a intra în locuință. În tot acest timp, Grațian Ioan Pinter se asigura că nu sunt văzuți și păstra legătura cu alți doi membri ai grupului, prin intermediul unor stații de emisie-recepție.

Hoții au revenit la imobil, unde au forțat ușa de acces în apartament, în acest moment acționând oamenii legii care i-au prins în flagrant. La percheziția efectuată asupra autoturismului folosit de către indivizi au fost depistate mai multe bunuri folosite în activitatea infracțională – cagule, unelte folosite la efracție etc.

De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că, începând cu luna februarie 2017, Grațian Pinter a exercitat constant acte de constrângere repetate asupra fostei sale soții, constând în amenințări și violențe îndreptate atât asupra acesteia, cât și a membrilor ei de familie, pentru a o determina să-i remită suma de 80.000 euro și proprietatea asupra unui apartament deținut de către persoana vătămată.

”Actele de constrângere la care a apelat inculpatul s-au înscris într-o gamă foarte variată, de la amenințări adresate victimei cu acte de violență, la exercitarea unor acte de violență fizică la adresa membrilor familiei acesteia”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Grațian Ioan Pinter, Erwin Alin Muller și Gabriel Cristian Buta sunt acuzați de săvârşirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat, dare de mită, instigare la divulgare de informații nepublice și șantaj.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și sprijinul DGA, IPJ Timiș și IJJJ Timiș.

”Până în acest moment nu am fost informaţi cu privire la faptul că poliţişti din cadrul inspectoratului au o calitate procesuală în dosar. În momentul în care vom primi o informare în acest sens, vom dispune măsuri în conformitate cu prevederile Legii 360/2002, prinvind statutul poliţistului”, a declarat Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al Poliției Timiș.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns